Çırak mağdurundan tepki: Günde 12 saat çalışan kursiyer mi olur?

12 ila 16 yaşları arasında okullarından ayrılarak iş hayatını atılan çırak mağdurları haftanın 6 günü çalıştılar ancak emeklerinin karşılığını alamadılar.

Çırak mağdurundan tepki: Günde 12 saat çalışan kursiyer mi olur?

Çırak mağduru bir vatandaş yaşadığı mağduriyeti İşçi Haber‘e anlattı.

3308 sayılı Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim görenler hakkında yalnızca iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası hükümleri uygulanmaktadır.

Bunlar hizmet akdi kapsamında sigortalı sayılırlar. Ancak prim günleri yatırılmaz. Bu nedenle stajda geçen süreler hem sigortalı prim gün sayısında hem de sigortalılık süresinin başlangıcında geçerli olmamaktadır.

Çırak mağduru Ş.N yaşadığı mağduriyeti şöyle aktardı;

“14 ilâ 16 yaşında ilkokul veya ortaokuldan ayrılarak okul hayatına son verip çalışma hayatına başlamak zorunda kalan çocuklardık. İşe girip çalışarak aile bütçesine katkıda bulunmamız gerekiyordu. Hem çalışıp para kazanmak için hem de elimizde bildiğimiz bir mesleğimiz olsun diye oto elektrik dükkanında işe başladık. Aradan bir yıl geçtikten sonra ustamızdan SSK’mızın yapılmasını istedik. Ustamız da, ”Mesleği öğrendikten sonra ileride dükkan açabilmeniz için kalfalık belgesi olması gerekiyor. Belge için haftada bir gün 6 saat dükkandan izin veririm meslek kursuna gider gelirsiniz. Kurs da devlet teşvikli oldugu için SGK’nızı yapıp priminizi ödüyor. Siz de SSK’lı olmuş olursunuz erkenden.” dedi.

Ustanın dediğini yaptık. Kursa, ustanın verdiği, dükkanda çalışan çırak olduğumuzu belirten imzali kaşeli evrağı teslim ederek kaydolduk. 4 yıl boyunca haftada bir gün 6 saatliğine kursa gittik. 4.yıl sonunda kendimize dükkan açabilmek için gerekli olan kalfalık belgesini aldıktan sonra oto elektrik dükkanı açabilecektik. Kayıt yaparken kurstaki hocaya, ‘Devlet desteği olduğu için SSK’mızı siz mi yapıyorsunuz?’ diye sorduğumuzda ‘evet’ cevabını aldık. SSK’mızı yaparak ilk işe giriş tarihli, üzerinde hâlen kullandığımız SGK numaramız olan SSK kartımızı verdi.

Haftanın bir gününde 6 saatliğine kursa, kursa da çıraklık okulu diyorlar, ilkokul mezunu bir kişi nasıl olur da öğrenci olur? Çırakların hepsi ilkokul mezunu.

Ayın 28 günü, günde 12 saat çalışan ilkokul mezunu bir kişi nasıl olur da kursiyer ya da öğrenci olabilir?

Terziler, berberler, tornacılar, oto elektirik-otomotor tamircileri hepsi ilkokul mezunu.

Biz ne stajyer ne kursiyeriz. Sanayide yıllarca günde 12 saat çalıştık. 15 günde 1 pazar günü yani ayın sadece 2 günü istirahat edebiliyorduk. Geri kalan 28 gün çalışıyorduk.

Bu kadar gün, günde 12 saat çalışan bir kişinin nasıl olur da SSK’sı ve primleri tam yatmaz?

Okulun öğretmenleri de ustamız da SSK’nız devlet tarafından yatırılıyor dedi.

Meğerse primlerimiz tam yatırılmıyormuş. İnternet ve e-Devlet olmadığı için bunu da 20 yıl sonra öğrendik. 1.500.000 milyon kişi mağdur olduk.

Hadi ben yalan sölüyorum. 1.500.000 milyon kişi aldatıldık diyor, hepsi mi yalan söylüyor?”

 

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir