Çocuklarda gizemli hepatit vakalarına dikkat

İngiltere ve Avrupa, son olarak da İsrail’de gündeme gelen, özellikle 6 yaş altı çocuklardaki ‘sarılık belirtisiyle kendini gösteren’ hepatit vakalarındaki ani artış nedeniyle, hem Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) hem de Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), aileleri bazı semptomlara karşı uyardı.

Çocuklarda gizemli hepatit vakalarına dikkat

Önce İngiltere, ardından Danimarka, İrlanda, Hollanda ve İspanya, son olarak da Amerika ve İsrail’den bildirilen çocuklarda “gizemli hepatit” vakaları, yeni bir küresel salgın mı geliyor endişelerine neden olurken, Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) ile Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) peş peşe açıklamalar yayınladı.

‘8 ÇOCUKTA GÖRÜLDÜ’

“İngiltere’de 8 çocuğa, nedeni açıklanamayan akut hepatit nedeniyle karaciğer nakli yapılmak zorunda kalındı.”

“İlgili kurumlardan yapılan açıklamalarda, sarılık, ishal, kusma ve karın ağrısı şikayetleri ile hastaneye kaldırılan çocuklarda tespit edilen hepatitlerin kesin nedeninin henüz bilinmediği, ancak geçirilmiş Kovid-19 enfeksiyonu etkisi olabileceği yönünde de araştırmaların sürdürüldüğü kaydedildi.”

‘KOVİDLE BAĞLATISI TESPİT EDİLEMEDİ’

“ECDC’nin açıklamasında, akut hepatit tespit edilen çocuklardaki yüksek karaciğer enzimi değerlerine dikkat çekildi, Kovid-19 aşılarıyla ilgili bir bağlantı tespit edilemediği, tüm vakalarda Hepatit A, B, C, D ve E tipi virüs etkenlerine de rastlanmadığı belirtildi.”

“Ancak İskoçya’dan bildirilen 13 vakadan 3’ünde Kovid-19 pozitifliği, ikisinde ise son 3 ay içinde geçirilmiş Kovid-19 enfeksiyonu saptandığı açıklandı. 5’inde ise mevsimsel salgına neden olan adenovirüs pozitifliğine dikkat çekildi.”

‘SARILIK BELİRTİSİNDE KOVİD GEÇMİŞİ DE ARAŞTIRILMALI’

Virüslerin neden olabildiği hepatitler hakkında bilgi veren Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Doç. Dr. Esra Polat, ishal, kusma, sarılık belirtileri olan ve karaciğer enzimlerinde yükseklik saptanan çocuk hastalarda, Kovid geçmişinin de araştırılması gerektiğini söyledi.

‘VİRÜS ENFEKSİYONLARI KARACİĞER NAKLİNE KADAR GÖTÜREBİLİR’

“Doç. Dr. Polat, hem Kovid’in kendisinin hem de bu aylarda çocuklarda oldukça sık görülen diğer viral enfeksiyonların kalıcı karaciğer hasarına yol açmadan tedavi edilebilmesi için ailelerin belirtilere karşı uyanık olması ve özellikle sarılık belirtileri görüldüğü taktirde mutlaka doktora başvurması gerektiğini kaydetti.”

‘VAKALAR KORKUTUCU HALE GELDİ’

“Doç. Dr. Polat, “İngiltere’de son zamanlarda nedeni belirlenmeyen, özellikle sarılık belirtisiyle başvuran hepatit vakalarında artış görülmüş. Nedeni bilinmeyen bu vakalar İngiltere’de korkutucu hale geldi ve buna yönelik de araştırmalara devam ediliyor.”

“Ancak henüz etkeni bilmiyorlar. Hepimizin bildiği gibi aslında sarılığa, daha doğrusu karaciğer iltihabına neden olabilecek bir sürü etken var. Viral enfeksiyonlar da bunların başında geliyor” dedi.

 

 

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir