Çok nadir görülüyor: İsmi Alba…

Kısa süre önce, şimdilerde Alba olarak isimlendirilen beyaz bir orangutan keşfedildi. Bu nadir primatın başından ne geçmiş olabilir? Öylece vahşi hayata terk edilmeli mi?

Çok nadir görülüyor: İsmi Alba…

Kısa süre önce keşfedilen albino orangutanın, şimdi bir ismi var: Alba.

Beş yaşındaki dişiyi ve bakımını üstlenen hayvan koruma organizasyonu ”Borneo Orangutan Survival Foundation”nun (BOS) bildirdiği üzere, orangutanın ismi binlerce öneri arasından seçildi.

Latince’de Alba “beyaz”, İtalyanca ve İspanyolca’ da ise “gün doğumu” anlamına geliyor.

Şu anda Alba, 24 saat boyunca bakımını üstlenen doktorlar ve bakımcılar ile Nyaru Menteng’deki (Endonezya) hayvan barınma evinde yaşıyor.

Bir köyün yerlisi tarafından keşfedildi

Beyaz teni ve mavi gözleriyle oldukça nadir bir görünüme sahip olan bu primat, Nisan 2021’in sonunda Borneo Adası üzerinde bulunan bir köyün yerlisi tarafından keşfedildi.

Başlangıçta sadece şeker kamışıyla beslendi. Şimdi ise zaman zaman meyveler ve sütle de beslenmekte. BOS, Alba’nın şimdiden yaklaşık 5 kilo aldığını bildiriyor.

Doğaya salınması tehlikeli olabilir…

Alba’nın geleceğinde ne olacağı henüz net değil: Alba eğer doğaya salınırsa, doğal yaşam onun için son derece tehlikeli olabilir. Çünkü, dikkat çeken rengi sebebiyle kolay bir şekilde fark edilebilir.

BOS’den Jamartin Sihite, şöyle diyor:

Dikkatli bir şekilde tüm olasılıkları sınanmadan önce, Alba’yı öylece yağmur ormanlarına ya da doğal bir koruma bölgesine götüremeyiz.

Şimdiye dek, Alba’nın durumuyla kıyaslanabilecek başka bir vaka bulunmuyor. Shite, şöyle diyor:

“Bugüne kadar hiç duymadık”

Bugüne kadar hiç albino bir orangutan duymadık. Alba ve onun özel ihtiyaçları hakkında daha fazla bilgi edinmeliyiz. Söz konusu onun geleceğine karar vermek olduğunda, en önemlisi onun iyiliği ve güvenliği olmalı.

BOS, 25 yıldan beri Borneo’daki orangutanların bakımını üstleniyor.

Yapılan değerlendirmelerden sonra, Borneo Adası’nın da dahil olduğu Endonezya’da sadece 45.000 ila 65.000 orangutanın yaşadığı belirlendi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir