Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yıl sonu Akkuyu’dan ilk elektriği vereceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nden ilk elektriğin bu yıl sonunda verileceğini açıkladı. Erdoğan, “Milli enerji politikalarımızın hedefi bellidir. Enerji ve madencilikte dışa bağımlılığı azaltmak. Karadeniz ve Gabar’daki keşiflerle bu alanda şeytanın bacağını kırdık” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yıl sonu Akkuyu’dan ilk elektriği vereceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen İstanbul Doğal Kaynaklar Zirvesi’nde önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkanlar:

Türkiye’nin enerji güvenliği tüm dünyayı yakından ilgilendiren bir meseledir. Enerji politikalarımız hep bu açıdan yaklaştık. Türkiye’yi küresel enerjinin güvenli limanı haline getirmek için son dönemde çok önemli atılımlar yaptık. Milli Enerji ve Maden Politikalarımızın hedefi bellidir. Enerji ve Madencilikte dışa bağımlılığı azaltmak, Karadeniz ve Gabar’daki doğalgaz ve petrol keşifleri ile bu alanda şeytanın bacağını kırdık.

Şimdi bu başarıları yeni bir aşamaya taşıdık. Türkiye’yi bu alanda küresel bir aktör haline getireceğiz. Enerji politikalarımızı hep bu hakikatin ışığında geliştirdik. Türkiye’nin küresel enerjinin emniyetli merkezi haline getirmek için son dönemde çok önemli atılımlar yaptık.

Milli enerji politikalarımızın hedefi bellidir. Enerji ve madencilikte dışa bağımlılığı azaltmak. Karadeniz ve Gabar’daki keşiflerle bu alanda şeytanın bacağını kırdık. Şimdi bu başarıları yeni bir aşamaya taşıyoruz. Türkiye’yi doğalgaz ve petrol arama alanında küresel bir aktör haline getireceğiz.

Bu yeni dönemde ülkemiz enerji sektöründe dünyanın dört bir yanında yeni işbirliklerine imza atacak, enerji güvenliğine eşsiz katkılar sağlayacaktır.

GABAR’DA GÜNLÜK ÜRETİM 81 BİN VARİLİ GEÇTİ

İlk açıkladığımızda muhalefet partilerinin, ‘Her seçim öncesi petrol buluyorlar’ diyerek alay ettiği Gabar’da günlük üretimimiz 81 bin varili geçti.

Bugüne kadar Gabar’da toplam değeri 2 milyar dolara yaklaşan 26 milyon varilin üzerinde üretim gerçekleşti. 540 kilometre uzunluğunda yeni yollar inşa edildi.

Türkiye geneli günlük petrol üretimimiz 2025 mart sonu itibariyla 135 bin varili aşarak yeni bir rekor kırdı. Hassasiyetle yürüttüğümüz terörsüz Türkiye çalışmalarımızda arzu edilen neticeyi aldığımızda bambaşka bir hikaye yazacağız.

Enerji diplomasisi politikalarımızın önemli bir ayağını oluşturuyor. Üç lokasyonda sismik faaliyetlerimiz sürüyor. Çanakkale’de yüzer üretim platformumuz önümüzdeki yıl Sakarya sahasında göreve başlayacak.

Sakarya Gaz Sahası’nda 2026 yılı içinde Faz-1 ve Faz-2 toplamında yaklaşık 20 milyon metreküp günlük üretim hedefliyoruz. 2028’de Sakarya’da günlük üretimin 40 milyon metreküpe yükseltmeyi amaçlıyoruz.

TÜRKMEN GAZI İÇİN BORU HATTI PLANI

Türkmenistan doğalgazında ilk akışı İran üzerinden başlattık. Şu ana kadar bu hattan 250 milyon metreküp üzerinde gaz temin edildi. Yıl sonuna kadar toplam 1,3 milyar metreküp doğalgaz akışı sağlamış olacağız.

İlk planımız anlaşmayı 5 yıl daha uzatmaktır, nihai hedefimiz ise Türkmen gazını Hazar geçişli boru hattıyla ülkemize getirmektir. Bunu gerçekleştirebilirsek, ülkemiz ve Avrupa için çok daha yüksek miktarda gaz akışı sağlama imkanına kavuşmuş olacağız.

AKKUYU’DAN İLK ELEKTRİK

Akkuyu Nükleer Enerji Güç Santrali’nin ilk reaktörünün inşası yakın zamanda tamamlanıyor. İlk reaktörün türbin montajını bitirdik, şaftını da başarıyla döndürerek önemli bir aşamayı geride bıraktık. Bu yıl sonunda deneme üretimine başlayıp, Akkuyu’dan ilk elektriği vereceğiz.

Diğer reaktörlerin de tamamlanmasıyla birlikte 2028’de Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nın tam kapasite çalışmasını öngörüyoruz. Akkuyu Santrali tüm bileşenleriyle devreye girdiğinde doğalgaz ithalatımız yıllık 7 milyar metreküp azalacak. Bu da 2,5 milyar dolarlık bir tasarruf anlamına geliyor.

NADİR TOPRAK ELEMENTLERİ

Maden alanında da dünyada 7. sırada yer alıyoruz. Maden sektöründeki ülkemizin büyüklüğü 2023 yılı 270 milyar dolara ulaştı. Bor satışında yeni bir rekora imzayı attık.

Nadir toprak elementlerinde de önemli bir yere sahibiz. Dünyadaki ikinci nadir element rezervi 690 bin tonla Eskişehir’de bulunuyor. Bu elementleri üretebilen 5 ülkeden biri yapacağız ülkemizi. Avrupa’nın enerji krizlerinde Türkiye’nin güvenli liman olarak öne çıkması asla tesadüf değil. Biz 2002’den bu yana hazırlığımızı yaptık. Enerji alanında Türkiye’yi çok farklı bir lige yükselttik, şimdi zirveye çıkıp adımızı eni iyiler arasına yazdırmak istiyoruz. Başarılarımızın azimle geleceğine yürüyoruz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir