Borsa İstanbul 150 yaşında! Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Borsa İstanbul 150. Yıl Gong Töreni’nde önemli açıklamalarda bulundu.

Borsa İstanbul 150 yaşında! Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle; Borsa İstanbul 150. Gong töreninde sizlerle beraber olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Cumhuriyetimizin 100’üncü yıldönümünde borsamızın 150’nci yaşını hep birlikte gururla kutluyoruz.

Borsamız ilk kez 1873 yılında faaliyete başladı. 1985 yılına gelindiğinde ise İstanbul Menkul Kıymetler Borsası kuruldu. Daha sonra farklı borsalarımızı tek çatı altında toplamaya karar verdik. Borsamız bir anonim şirkete dönüşerek daha şeffaf daha dinamik, takas ve saklama kurumları ile daha entegre bir yapıya kavuştu. Türkiye Varlık Fonu’nun tesis ile birlikte Borsa İstanbul’u 2017 senesinde Varlık Fonu’nun portföyüne dahil ettik.

Varlık Fonu’nun ortaklık oranı Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’na ait payın satın alınması sonrasında yüzde 90,6’ya çıktı. Böylelikle Borsa İstanbul’un yapısal dönüşüm süreci tamamlanmış oldu. Tam 1,5 asırdır ülkemizin kalkınması, büyümesi, ekonomik olarak güçlenmesi, istihdamın, üretimin ve yatırımın artması için çaba harcayan borsamızın bütün mensuplarını şükranla yad ediyorum.

Tam 1.5 asırdır ülkemizin kalkınması, büyümesi, ekonomik olarak güçlenmesi için çaba harcayan, istihdam sağlayan borsamızın bütün mensuplarımızı şükranla yad ediyorum.

‘Battık’, ‘Bittik’ senaryolarıyla yatırımcılar korkutuldu. Diğer araçlara yönlendirilmek istendi. Mandacı kimi ekonomistler de buna çanak tuttu. Başta kıta Avrupası olmak üzere gelişme, kalkışmış ülkelerde çok farklı durum söz konusudur. Sermaye piyasalarını maniple etmeye çalışan tamahkarlara meydanı boş bırakamayız.

Son yıllarda Türk Borsası’na yönelik teveccühün hem içeride hem de dışarıda arttığına şahitlik ediyoruz. Tüm dünyada risk iştahının düştüğü, sermayenin korunaklı alanlara çekildiği dönemde Türkiye uluslararası sermaye açısından çekim merkezi olmayı koruyor. 255 milyar dolardan fazla uluslararası yatırım çekmiş bir ülke olarak sermaye piyasalarımızın daha fazla derine inmesine ve tabana yayılmasına olanak sağlayacağız.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir