Deniz ile ormanın kucaklaştığı adres: Karacabey Longozu

Longoz ormanları; Türkiye’de eşine az rastlanan ekosistemlerden biridir. Halk dilinde subasar
ormanları olarak da anılan bu doğa harikalarından biri Bursa’da olmak üzere Türkiye’de 4 tane longoz ormanı bulunmaktadır. Karacabey’de Marmara Denizi’nin kıyısında bulunan, eşsiz doğal güzelliklere sahip Karacabey Longozu her mevsim ayrı bir güzelliğe bürünüyor.

Deniz ile ormanın kucaklaştığı adres: Karacabey Longozu

Longoz veya halk arasındaki adıyla subasar ormanları…

Denize doğru akan derelerin getirdiği kumların birikerek kıyıda set oluşturması ve dere ağzını kapatmasıyla akarsuyun biriktiği yerde oluşan eşine az rastlanan özel bir orman ekosistemi.

Ülkemizde 4 büyük longoz ormanı bulunuyor. Bunlar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü’nün koruması altında.

Doğa harikası olan bu 4 longozdan biri ise Bursa’daki Karacabey Longozu.

KARACABEY LONGOZU NEREDE?

Bursa’nın Karacabey ilçesinde Yeniköy sınırları içinde, Marmara Denizi’nin kıyısında bulunan bu longoz (su basar ormanları), eşsiz doğal güzelliklere sahip bir yer.

Karacabey merkeze yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Susurluk Irmağı’nın denize dökülmesi ile biten yolculukta denize dökülmeden önceki son düzlükte denizin dalgalarının ve akarsuyun oluşturduğu kum seti nehrin denize dökülmesini engelliyor, denize dökülemeyen su yayılıyor ve Kocaçay Deltası ile Karacabey Longozu’nu oluşturuyor.

ZİYARETÇİLERİNİ BÜYÜLÜYOR

Yaklaşık 300 kuş türünün yaşadığı belirtilen Karacabey Longozu; kumlu yolları, büyük sazlıkları, heybetli ağaçları, kuş sesleri, yer yer su birikintileri ve gölleriyle ziyaretçilerini karşılıyor.

Karacabey Longozu, yakın kırsal mahallelerin sakinlerine ait yerli ırk inekler, mandalar ve küçükbaş hayvanlar için önemli bir beslenme alanı olma özelliği taşıyor.

Aynı zamanda birçok böcek familyasına, yabani atlara ve balık türlerine ev sahipliği yapan longozda, oluşturdukları gübre toplarını yuvarlamalarıyla bilinen, doğaya katkıları, beslenme ve yön bulma becerileriyle dikkati çeken gübre böceğinin korunması amacıyla çeşitli çalışmalar da yapılıyor.
Ayrıca, endemik bitkiler, ilkbaharda açan nilüferler ve nadir kuş türlerini barındıran longoz, huzurlu ortamıyla her mevsim ziyaretçilerini etkiliyor.

DOĞASEVERLERE KUCAK AÇIYOR

Giriş ücretinin olmadığı bu bölge, keşfedilmeyi bekleyen ormanın derinlikleri, yollarıyla doğal güzelliklerinin kapısını aralarken, su sporu ile dağ sporu ve doğa yürüyüşü severler için ideal bir yer.

RECEP İVEDİK 6 ÇEKİLDİ

Öte yandan, ünlü komedyen ve oyuncu Şahan Gökbakar, “Recep İvedik 6” filmini Karacabey Longozu’nda çekti.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir