Deprem suçları soruşturmaları: Tutuklu sayısı 247’ye yükseldi

Deprem suçları soruşturmaları: Tutuklu sayısı 247’ye yükseldi

Deprem bölgesinde inşaatları yıkılan müteahhitlere yönelik olarak hukuki süreçler devam ediyor.

Yıkılan ya da imara aykırı değişiklik tespit edilen binalarla ilgili yürütülen soruşturmalarda, sorumlulukları belirlenerek tutuklanan şüpheli sayısı 247’ye yükseldi.

DHA’nın 5 Mart’taki haberine göre soruşturmalarda 997 şüpheli belirlendi.

Yakalanan şüphelilerden 247’si tutuklanırken, 322’si hakkında adli kontrol kararı verildi.

198 şüpheli hakkında ise yakalama kararı bulunuyor.

Şüphelilerden dokuzunun yurt dışında olduğu, 35 kişinin de depremde hayatını kaybettiği aktarılıyor.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın 25 Şubat Cumartesi günü paylaştığı bilgilere göre tutukluların 79’u müteahhit, 74’ü yapı sorumlusu, 13’ü yapı sahibi, 18’i ise binada değişiklik yapanlar.

Soruşturmalar kapsamında ilk kez bir belediye başkanı da tutuklandı.

Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde yıkılan binalara ilişkin yürütülen soruşturmalar kapsamında, ilçenin belediye başkanı Ökkeş Kavak cezaevine gönderildi.

Bakan Bozdağ, kamu görevlileri hakkında da işlem yapılabileceğini söylemişti.

Bozdağ, binaların müteahhidinden yapı sahibi, denetimi yapan, işçi ve ustasına kadar sorumluların ayrı ayrı tespitinin yapıldığını kaydediyor:

“Kimin ne kadar sorumluluğu varsa herkes sorumluluğu kadar bütün bu yapılanlardan mesul tutulacaktır.

“Ruhsat veriyorsanız bu mevzuata uygun mu, yapı kullanma izni veriyorsanız bu yapı kullanma izni teknik düzenlemelere ve mevzuata uygun mu, denetimler doğru mu yapılmış, ustaysa demirleri doğru mu bağlamış, betondaki kum ve çimento oranı teknik nizamnameye uygun mu bütün bunlar, aklımıza gelebilecek ne kadar soru varsa buradan kaynaklı olabilir, buradaki eksiklik bu sonuçları doğurabilir, denetim eksikliğinden kaynaklanmıştır, şu şartlar gerçekleşmediği halde buna ruhsat verilmiştir ya da başka başka şeyler yapılmıştır.”

Bozdağ, deprem bölgelerinde yaşanan hırsızlık ve yağma olayları hakkında da bilgi verdi:

“351 hırsızlık vakasında 179 şüpheli tutuklandı. 36 kişi hakkında da adli kontrol kararı verildiğini görüyoruz. Yağma konusuna gelince, bugüne kadar depremin yaşandığı günden bugüne kadar, meydana gelen vaka sayısı sadece 4’tür. Tutuklu sayısı da 4’tür.”

Yağma konusunda kamuoyuna yansıyan bilgilerin çoğunun asılsız olduğunu söyleyen Bozdağ, 5 nitelikli dolandırıcılık vakası meydana geldiğini ve bu kapsamda da 7 kişinin tutuklandığını ifade etti.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir