Depremin vurduğu Afganistan yaralarını sarmaya çalışıyor

Afganistan’da meydana gelen şiddetli depremin ardından halk yaralarını sarmaya çalışıyor. Pakistan sınırına yakın Host kentinin 44 kilometre güneybatısında meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından en az bin kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi ise yaralandı. AFP foto muhabiri Ahmad Sahel Arman’ın kadrajına yansıyan kareler ise yürek burktu.

Depremin vurduğu Afganistan yaralarını sarmaya çalışıyor

Ulusal Sismoloji Merkezinin bildirdiğine göre, Afganistan’da dün meydana gelen ve en az 1000 kişinin ölümüne neden olan depremin ardından Feyzabad şehrinde 4,3 büyüklüğünde yeni bir deprem oldu.

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS), depremin şiddetini önce 6,1 daha sonra 5,9 olarak açıklamıştı.

Afganistan Paktika Bilgi ve Kültür Dairesi Başkanı Mohammad Amin Huzaifa dün yaptığı açıklamada, “Sayı artıyor. İnsanlar mezar üstüne mezar kazıyor” dedi.

Türkiye felakete ilişkin taziye mesajı yayınlarken, bölgeye insani yardım sevk ediliyor.

Yetkililer ise çok sayıda kişinin göçük altında kaldığını belirterek ölü ve yaralı sayısının artabileceğine dikkat çekti.

GÖRÜNTÜLER YÜREK BURKTU

Afganistan’da yıkıntılar arasında kameralara yansıyan kareler yürek burktu. AFP foto muhabiri Ahmad Sahel Arman’ın kadrajına derme çatma bir hastanede tedavi gören ve başı yara bantları ile sarılı olan bir çocuğun görüntüleri yansıdı.

Ülkede halk, bir yandan hayatını kaybedenlerin yasını tutarken bir yandan da yaralarını sarmaya çalışıyor.

ÇARESİZLİĞİN KARESİ

Bir diğer görüntüde ise depremde evi yıkılan yaşlı bir adamın diz çökeren enkaz önünde gözyaşları içinde çaresizce beklediği görülüyor.

İLK DEĞİL

Afganistan’da Şubat 1998 yılında gerçekleşen 6.1 büyüklüğündeki depremde en az 4.500 kişi hayatını kaybederken, aynı yıl Mayıs ayında gerçekleşen 6.6 büyüklüğündeki depremde yaklaşık 5 bin kişi yaşamını yitirdi. 2002’deki 7.4 büyüklüğündeki depremde ise 150 kişi hayatını kaybetti. 2012 ve 2015 yıllarında da büyük kayıplar yaşatan deprem felaketleriyle sarsılan Afganistan, deprem bölgesinde yer alıyor.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir