Dijital platformlar mercek altında! Çeteler için banka haline geldi

Küresel dijital platformlar finansman konusunda mercek altında. İsveç’te bir suç çetesi üyesi Spotify üzerinden kara para akladıklarını itiraf etti.

Dijital platformlar mercek altında! Çeteler için banka haline geldi

Independent Türkçe’nin haberine göre suç çeteleri birkaç yıldır uyuşturucu, soygun, dolandırıcılık ve cinayetten elde edilen parayı, çetelerle bağlantısı olan sanatçıların yayımladığı Spotify şarkı akışlarını ödemek için kullanıyor.

Daha sonra platform tarafından ödeme alan çeteler, böylece para aklıyor. İsveçli gazete Svenska Dagbladete açıklama yapan çete üyesi, “Bunun devam edeceğini yüzde 100 kesinlikle söyleyebilirim. Ben de bu işe karıştım” dedi.

SPOTIFY İDDİALARA YANIT VERMEDİ

Olayla ilgilenen polis müfettişi, konuyu görüşmek üzere 2021’de Spotify’la iletişime geçtiğini ama şirketin kendisine hiç dönmediğini bildirdi. Memur, “Spotify çeteler için bir banka haline geldi. Çetelerle ve ölümcül şiddetle doğrudan bir bağlantı var” dedi.

MANİPÜLASYON BİR SORUN

Spotify yetkilileriyse AFP’ye yaptığı açıklamada şarkı dinlemelerinin manipüle edilmesinin “sektör çapında bir sorun olduğunu” dile getirdi:

“Spotify’daki tüm akışların yüzde 1’inden azının yapay olduğu belirlendi ve bunlar herhangi bir ödeme yapılmadan önce derhal azaltıldı.”

TWITCH ÜZERİNDEN KARA PARA AKLANDIĞI ORTAYA ÇIKMIŞTI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen dolandırıcılık soruşturması kapsamında, İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şubesine bağlı ekipler, “Twitch” isimli sosyal medya platformunda yayın yapan kullanıcılara, kimliği bilinmeyen şahıslarca başkalarına ait kart bilgileri kullanılarak satın alınan BIT (Twitch Para Birimi) gönderildiğini tespit etti.

Bu yöntemle haksız kazanç elde edildiğini belirleyen polis, yapılan geniş çaplı çalışmada 44 şüpheliyi tespit etti.

Dijital İletişim Uzmanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık 11 ilde yapılan Twitch operasyonunu değerlendirdi. Kırık, 10 milyon doları aşan bir kara para aklama skandalının olduğunu ifade etti.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir