Doğrusöz: EYT’li gecikme durumunda faiz talep edebilir

Öğretim üyesi ve yazar Bumin Doğrusöz, EYT’lilerin maaşlarında yaşanabilecek gecikmeyle ilgili açıklamalarda bulundu. Doğrusöz, konuyla ilgili “Bunun bir bedelinin olması, temerrüt faizi olarak ödenmesi lazım. Emekli maaşını aldıktan sonra kişiler, kuruma müracaatla bir faiz talep edebilir” ifadelerini kullandı.

Doğrusöz: EYT’li gecikme durumunda faiz talep edebilir

Mali Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Bumin Doğrusöz’ün, ‘Ben EYT’ye başvurdum ama benim maaşımı, Ekim veya Kasım ayında bağladılar. Burada gecikmeye ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan tazminat alabilir miyim?’ sorusuna cevabı şöyle:

‘HAK KAZANDIĞINIZ PARA GECİKTİRİLİYORSA BU BİR HİZMET KUSURUDUR’

“Alabilirsiniz. Yasa diyor ki siz hangi ayda emekliliğe müracaat ettiyseniz, ertesi aydan itibaren emekli maaşınızın size ödenmesi lazım. Bu sizin yasal hakkınız. Eğer sizin bu hakkınız karşılanmıyorsa, sizin hak kazandığınız para geciktiriliyorsa bu bir hizmet kusurudur.

‘KURUMA MÜRACAATLA FAİZ TALEP EDİLMELİ’

Temerrüt faizinin tanımı nedir, bir başkasının parasını haksız olarak kullanmaktır. Şimdi Kasım’a kadar, Ekim’e kadar, o maaşı verene kadar devlet ne yapacak, o parayı kullanacak. Bunun da bir bedelinin olması, temerrüt faizi olarak ödenmesi lazım. Emekli maaşını aldıktan sonra kişiler, kuruma müracaatla bir faiz talep etmeleri, ’30 gün içerisinde ödeyeceğim’ demediği takdirde SGK, bu faizin de kendisine ödenmesi için idare mahkemesine dava açmaları gerekiyor.”

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir