‘Ekim Geçidi’ Sergileri 22 yaşında

Bursa Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’ndeki Ekim Geçidi sergileri 22. yılını kutluyor. Bu yıl Cumhuriyetin 100. yılına atfedilen Ekim Geçidi Sergisi 17-27 Ekim 2023 tarihleri arasında izlenebilecek.

‘Ekim Geçidi’ Sergileri 22 yaşında

Proje Sahibi Sanatçı Gülsün Erbil, “Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız bu günlerde, 22. Ekim Geçidi sergileri de 22. yılını kutluyor. Bu sergiler, çağdaş resim sanatının en önemli etkinliklerinden biri olarak kabul ediliyor.” dedi.

Erbil, Ekim Geçidi sergileri ile ilgili şunları söyledi:

“Dünya tarihinde emperyalizme karşı kazanılmış ilk kurtuluş Savaşı’nın sonunda 29 Ekim 1923’te kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını onurla kutluyor, kurucusu büyük önder Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını sevgi ve saygıyla anıyoruz.

Cumhuriyetimiz kurulduğundan beri uygarlık ve özgürlük yolunda ilkelerini sürdürmüş demokratik ve bağımsız Cumhuriyet düşüncesini kuşaktan kuşağa devam ettirmiştir. ‘Çağcıl sanat’, cumhuriyetimizin kazanımlarından birisidir. Sanatçıların yaratma özgürlüklerinin, dünyadaki uygarlık düzeyini yakalayabilme çabalarının Atatürk’ün Cumhuriyeti sayesinde olduğunu hatırlatmak istiyorum. Cumhuriyete kadar geçen zaman diliminde, doğu ve batıyı taklitten öteye gidilemediği için cahil kalınmıştır. Sanat ve sanatçılar kültürün can damarıdır. Dünya kültüründe yaratma yöntemlerini esas alan toplumlar ilerlemekte, diğerleri ise geri gitmektedirler.

Bilindiği gibi pusulanın sapmasını düzeltmeden doğru yön tayini olanaksızdır. Türkiye’de Cumhuriyetimizin ivmesi ile gelişen çağcıl sanat tarihini sizlere doğru olarak tanıtabilmek için 22 yıl önce başlatmış olduğum ‘Ekim Geçidi2 sergilerimize katılan yaratıcılığı esas alan sanatçıların özgür ve özgün yapıtlarıyla bugünkü yapay sanat ortamını kurtaracaklarına, toplumumuzu aydınlatacaklarına
inanıyorum. 22 yıldan beri 30’u aşkın ilde ve ilçede devam etmekte olan Ekim Geçidi sergilerimizin en önemli özelliklerinden birisi de eğitim amaçlı ve hepsinde de her kuşaktan ve her teknikten, (resim, heykel, seramik, baskı teknikleri, video, enstalasyon, performans, vs.) birçok alanda da yapıtlar sergileniyor olmasıdır.

On beş yılda Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduktan sonra ülkemizin modernleşmesini her konuda ileri gitmesini sağlayan, eğitimden başlayarak önemli adımlar atan Atatürk ve arkadaşlarının günümüze dek yaşamaları olanak dahilinde olsaydı herhalde bugün dünyanın en uygar ülkelerinin önünde olabilirdik. Atatürk’ün en büyük arzusunu da gerçekleştirmiş olurduk.

Atatürk’e, Cumhuriyet’e ve sanata saygı ve sevginin sonsuza dek süreceğini daha çok sanatseverlerle buluşacağını, Anadolu’daki bütün illerimizde gerçekleşme olanağına kavuşacağını ve Türkiye’nin bütün dünyada saygınlık kazanmasına katkı sağlayacağını düşünüyorum.

Belediyelerin ya da özel kurumların desteği ile en kısa tarihte ATATÜRK ve EKİM GEÇİDİ MÜZESİ’nin kurulduğu ili taçlandırabilmeyi sabırsızlıkla bekliyorum. Başta-Bursa’da “Uluslararası Ekim Geçidi” sergilerimizi yıllardır gerçekleştiren sanatçı Ayfer Demircioğlu’na ve bu projeme maddi manevi emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir