Elon Musk: Daha fazla çocuk yapın yoksa uygarlık çökecek

Aynı zamanda 6 çocuk babası olan dünyanın en zengin kişisi, bir forumda yaptığı konuşmada, ‘Dünya’da yeterli sayıda insan olmadığını ve bu durumun değiştirilememesinin feci sonuçlar doğuracağını’ savundu.

Elon Musk: Daha fazla çocuk yapın yoksa uygarlık çökecek

Dünyanın en zengin kişisi olarak muazzam servete ve nüfuza sahip Elon Musk’ın Tesla ve SpaceX’in başını çektiği yüksek teknoloji imparatorluğunun ötesine taşan açıklamalarına kaç çocuk yapılması gerektiği meselesi de eklendi.

The Wall Street Journal’ın düzenlediği CEO Konseyi’nde konuşan ABD’li girişimci, SpaceX ile Mars’a ve evrenin diğer uzak köşelerine götürmek istediği insanlara uzay yolculuğuna çıkmadan önce çoğalmaları çağrısı yaptı.

Musk, ‘Dünya’da yeterli sayıda insan olmadığını ve bu durumun değiştirilememesinin feci sonuçlar doğuracağını’ savunarak şunları söyledi:

“Çok fazla sayıda iyi ve akıllı insan nüfusun kontrolden çıktığını düşünüyor. Oysa tam tersi. İnsanlar daha fazla çocuğu olmazsa uygarlık çökecek. Sözlerimi bir kenara yazın.”

Doğru söylediğinin görülmesi için verilere bakılması çağrısı yapan 6 çocuk babası teknoloji devi, “O yüzden mi bu kadar çok çocuk yaptığı” sorusu üzerine ‘iyi bir örnek oluşturmaya çalıştığını, başkalarına vaaz ettiğini kendisinin de uygulaması gerektiğini’ dile getirdi.

Musk’ın ‘Dünya’da yeterli sayıda insan olmadığı’ yorumunun gerisinde, doğurganlık oranlarıyla ilgili son raporlar yatıyor.

İKLİM KRİZİ VE EŞİTSİZLİKTEN KAYNAKLANAN ENDİŞELER NEDENİYLE…

Bu yılın başlarında Morgan Stanley Bankası analistlerinin yatırımcılara gönderdiği bir notta, “İklim değişikliğinden kaynaklanan korkular nedeniyle çocuk sahibi olmama hareketi büyüyor ve doğurganlık oranını, doğurganlık düşüşü alanındaki önceki herhangi bir eğilimden daha hızlı etkiliyor” denildi.
Bankanın değerlendirmesine göre, insanların çocuk sahibi olmamayı tercih etmelerinin bir başka nedeni de eşitsizlik.

1950’DEKİ DOĞURGANLIK ORANININ YARISI 

Bu yıl küresel doğurganlık oranı, kadın başına yaklaşık 2.4 çocuk düzeyinde. Bu, 1950’de kadın başına 4.7 çocuk olan küresel doğurganlık oranının neredeyse yarısı. Aynı zamanda Dünya’da insan nüfusu giderek yaşlanıyor. Birleşmiş Milletler (BM), 65 yaş ve üzeri insan sayısının 2050 yılına kadar 1.5 milyara ulaşacağını öngörüyor.

21. YÜZYIL BOYUNCA YAVAŞLAYACAK

BM Nüfus Bölümü, dünya nüfus artışının 21. yüzyıl boyunca önemli ölçüde yavaşlayacağını ve 2100’de 10.9 milyarla zirveyi görmeye yaklaşacağını tahmin ediyor.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir