Elon Musk, Twitter’da neleri değiştirecek?

Elon Musk, Twitter’da neleri değiştirecek?

Sosyal medya platformu Twitter, artık resmen milyarder girişimci Elon Musk’a ait. Musk, platformda yeni bir “İçerik Denetimi Konseyi” kuracağını duyurdu. İfade özgürlüğü aktivistlerinden Musk’a tepki yağdı. Eski ABD Başkanı Donald Trump ise “Twitter artık emin ellerde” dedi.

Aylar süren tartışmalar bitti, Elon Musk sosyal medya devi Twitter’ı resmen satın aldı.

Peki, dünyanın en büyük platformlarından biri, Musk’ın yönetiminde ne yöne doğru ilerleyecek?

Twitter’ın baş eleştirmenlerinden biri olan Musk, platformu satın aldıktan sonra kritik açıklamalarda bulundu.

Ünlü girişimci, Twitter’daki paylaşımlara yönelik bir “İçerik Denetleme Konseyi” kuracağını açıkladı.

Bu konsey toplanmadan hiçbir büyük içerik kararı alınmayacak ya da engelli hesapların yeniden tesisi gerçekleşmeyecek” dedi.

Musk’ın ayrıca üst düzey Twitter yöneticilerinin bir kısmını kovduğu iddia edildi. Bazı yöneticiler ise platformun el değiştirmesinden sonra şirketle yollarını ayırdıklarını duyurdu.

Gerekçe olarak ise Musk’ın “ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı adımlar atabilme ihtimali” gösterildi.

Musk’ın Twitter’ı almasına olumlu tepkiler de geldi.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, kendi platformu “Truth Social” üzerinden paylaşım yaptı.

“Twitter artık emin ellerde” dedi.

Eski ABD Başkanı’nın Twitter hesabı, 6 Ocak Kongre baskınını azmettirici paylaşımlar yaptığı gerekçesiyle askıya alınmıştı.

Musk Perşembe günü Twitter’a reklam vermek isteyebileceklere hitaben hiç de kendine özgü olmayan alçak gönüllü bir tonlamayla bir mesaj verdi.

Mesajında, Twitter’ı “insanlığa yardım etmek” istediği için satın aldığını ve medeniyetin bir ‘dijital kent merkezi’ne sahip olmasını istediğini söyledi. Ama bunu başaramayabileceğini de kabul etti.

Musk’ın bizzat Twitter’a reklam verenlere hitaben bir mesaj yazması, en azından şimdilik şirketin reklamlar konusunda izlediği iş modelini sürdüreceğine işaret ediyor. Üstelik küresel krizin etkisiyle şirketler reklama ayırdıkları bütçeleri kısarken ve Google’a ait Alphabet ya da Facebook’un sahibi Meta gibi dev şirketler reklam kaybederken.

SPAM VE SÜPER UYGULAMA İMALARI 

Musk sahte hesaplar ve istenmeyen paylaşımlara büyük öfke duyuyor ve bunların platformu çer-çöp ile doldurduğunu düşünüyor. Twitter ise daima bu iddiaları reddetti ve gerçekte bu sayıların çok yüksek olmadığını söyleyegeldi.

Musk şimdi bu tür hesaplara karşı büyük bir harekata girişebilir. Fakat bu da herkesin çok önemsediği takipçi sayılarını düşüreceği için sevimsiz bir ilk hamle olabilir.

Şimdiye kadarki açıklamalarıyla verdiği en önemli ipucu ise yeni şirketinin “her şey uygulaması X”in başlangıcı olacağıydı.

Bununla tam olarak ne demek istediğini hiçbir zaman ayrıntılandırmadı fakat birçok kişi Musk’ın Çin’deki WeChat gibi, sosyal medya, finansal faaliyetler, mesajlaşma, hatta yemek ısmarlama gibi günlük hayata dair her türlü işin yapılabildiği bir süper uygulamayı kastettiğini düşünüyor.

Batı dünyasında henüz bu tür bir uygulama yok ama Meta’nın WhatsApp ve Facebook Messenger uygulamalarının sessizce bir çok işlevi yerine getirecek şekilde dönüştüğünü söyleyebiliriz.

Musk kripto para ve dünyanın en büyük kripto para piyasası Binance’e olan merakını gizlemiyor ve bu alana yatırım da yapıyor.

Twitter’da işletmelerin kripto para ile ödeme kabul edebilecekleri bir düzenleme yapıldığını görebilir mıyız?

Bu kripto meraklılarını çok sevindirecek, kripto parayı yasal düzenlemesi olmayan dolayısıyla da bir şeylerin ters gitmesi halinde büyük kayıplar yaşanabilecek riskli bir araç olarak görenleri dehşete düşürecektir.

Musk hakkında bildiklerimiz bize onun vizyon sahibi, istikrarsız, hırslı ve yaratıcı biri olduğunu söylüyor.

Bu bakımdan değişikliklerin birbirini izleyeceğini kesinlikle söyleyebiliriz ve bazı Twitter kullanıcıları bu liderlik değişimi yüzünden platformdan uzaklaşabileceklerini dile getirmeye başladılar bile.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir