Elon Musk’tan Tesla personeline: Ofise dönün ya da işten ayrılın

Twitter’ı satın alma anlaşması yapan dünyanın en zengin kişisi, sahibi olduğu Tesla’nın beyaz yakalı çalışanlarına gönderdiği e-postada “Ya ofise gelirsiniz ya da kovulursunuz” restini çektiğini duyurdu.

Elon Musk’tan Tesla personeline: Ofise dönün ya da işten ayrılın

Son dönemde Twitter’ı ifade özgürlüğünü kısıtladığı için eleştirdikten sonra satın alma hamlesiyle gündem olan dünyanın en en zengin kişisi Elon Musk, elektrikli araç üreten şirketi Tesla’da koronavirüs pandemisi döneminin ofisten değil de evden çalışma uygulamasına son verme kararına işten kovma tehdidini ekledi.
Tesla ve SpaceX CEO’su, dün Tesla yöneticilerine “Uzaktan çalışma artık kabul edlemez” başlıklı e-posta gönderdiğini duyurdu.
Buna göre Musk, e-postada “Uzaktan çalışmak isteyen herkes haftada en az (gerçekten en az demek istiyorum) 40 saat ofiste olmalı veya Tesla’dan ayrılmalıdır. Bu, fabrika işçilerinden istediğimizden çok daha az bir süredir” restini çekti.
Ofisin işin gerektirdiği görevlerle ilgisi olmayan uzak bir şube değil, ana Tesla ofisi olması gerektiğini vurgulayan Tesla CEO’su, “Örneğin Fremont fabrikasının insan ilişkilerinden sorumluyken ofisiniz başka bir eyalette olamaz” diye ekledi.

Bir takipçisinin ‘işe gitmenin modası geçmiş bir kavram olduğunu düşünenlere ne diyeceğini’ sorması üzerine, Musk’tan “Başka bir yerde çalışıyormuş gibi davranmalılar” yanıtı geldi.

Bu, dünyanın en en zengin kişisinin çalışanlarına demir yumruk gösterdiği ilk vaka değil.

Bir süre önce Silikon Vadisi girişimcisi Keith Rabois, yakın arkadaşı ve PayPal’dan eski ortağı Musk’ın bir keresinde SpaceX’te bir keresinde kahve için sırada beklerken bir grup stajyerin ortalıkta dolaştığını fark edip bunu üretkenliğe bir hakaret olarak gördüğünü, bunun tekrarlanması durumunda tüm stajyerleri işten çıkarmakla tehdit ettiğini, onları kontrol etmek için de güvenlik kameraları kurdurduğunu anlattı.

Geçen ay Rabois, Musk’ın kalıcı olarak uzaktan çalışmaya izin veren Twitter’daki çalışanları da kaba şekilde silkeleyeceğinden söz etti.

Musk, Omicron dalgasında tam kapanmaya giden Çin’in Şanghay kentindeki Tesla fabrikasındaki işçileri de aylarca dışarıya adım attırmamıştı. İşçilere uyku tulumu eşliğinde fabrikada yatıp kalkmaları talimatı verilmişti.

Haftada 6 gün 12 saatlik vardiyalarla çalıştırılan Çinli işçiler, yakın zamana dek kapanma sırasında elektrikli araç üretimini devam ettirmeye yönelik kapalı döngü sistemin parçası olarak fabrikada adeta esir tutuldu.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir