Emekli maaşına yüzde 95 zam geliyor

En düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya çıkarılmasıyla birlikte gözler tüm emeklilerin maaşlarına yapılacak zamma çevrildi. Emekli maaşlarına “prime göre kademeli zam konusu” gündeme geldi. Peki kademeli zam ne anlama geliyor? Maaşlar arasındaki makas farkının giderilmesi için nasıl bir formül üzerinde çalışılıyor. Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, yüzde 95 oranında zam beklediğini söyledi.  

Emekli maaşına yüzde 95 zam geliyor

Asgari ücret toplantıları devam ederken bir yandan da emeklilere yapılacak zamlar gündemde. En düşük emekli aylığının 7 bin 500 liraya çıkarılmasının ardından tüm emekli maaşlarına yapılacak zam merak ediliyor. TGRT Haber’den Merve Özcan’a Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, emekli maaşına yapılacak olası zam miktarlarını paylaştı.

YÜKSEK ORANDA REFAH PAYI ELZEM 

“Nisan ayı içerisinde kök ücreti 4 bin lira, 4 bin 500 lira, 5 bin lira, 5 bin 500 lira, 6 bin lira, 7 bin 400 lira olanlar dahil tamamının emekli maaşı 7 bin 500 liraya çekilmişti” diyen İsa Karakaş, “Hepimiz biliyoruz ki 7 bin 500 liranın üzerinde zam bekleyen SSK, Bağkur, emekli sandığı emeklilerine zam yapılmadı. Dolayısıyla  emeklilerin oradan bir beklentisi var. Zam almayanların sosyal sigorta tekniği açısından, sistemin sürdürülebilirliği açısından bunlara da yüksek oranda bir refah payı verilmesi elzemdir. Haziran enflasyonu ile birlikte %16 civarında olan enflasyon farkı ve düşük bir refah payının yetersiz olacağını söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

KADEMELİ ARTTIRIM 

Emekli maaşları arasındaki makas farkının düzenlenmesi için emekli maaşlarına ödenen prime göre kademeli bir artış yapılması bekleniyor. Peki kademeli artış ne anlama geliyor? Karakaş şöyle cevapladı: “7 bin 500 liranın üzerinde maaş alanların ise yine hükümet yetkililerince yapılan açıklamaları göz önünde bulundurduğumuz zaman 10 bin lira ile 15 bin lira, 15 bin lira ile 20 bin lira, 20 bin lira ile 25 bin lira ve üzeri olanlara refah payının kademeli bir şekilde dağıtılmasının söz konusu olacağını söyleyebiliriz.”

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir