Emekliye Temmuz’da ne kadar zam yapılacak?

Milyonlarca emeklinin gözü Temmuz’da yapılacak zam oranında.. Emekli zammı normalde 6 aylık enflasyona göre hesaplanıyor. Ekonomistlerin beklentisine göre bu da yüzde 25’e denk geliyor. Ancak geçim sıkıntısı çeken emeklilerin alım gücünü artırmak için masada bir formül daha var. O da Temmuz zammının yıllık enflasyona göre yapılması. Bu formül hayata geçerse zam oranı yüzde 35-40 arasında olacak.

Emekliye Temmuz’da ne kadar zam yapılacak?

Milyonlarca emeklinin merakla beklediği temmuz zammı yaklaşırken, maaş artışlarında enflasyon kritik bir rol oynuyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylık maaş artışları, 6 aylık enflasyon oranına göre belirlenecek.

EMEKLİNİN YÜZDE 15’LİK ZAMMI CEPTE

Türkiye İstatistik Enstitüsü’nün (TÜİK) açıkladığı veriye göre, enflasyon Ocak ayında yüzde 6.70, Şubat’ta yüzde 4.53, Mart’ta ise yüzde 3.16 olarak gerçekleşti. Böylece ilk üç aylık enflasyon yüzde 15.06 oldu. 3 aylık enflasyona göre emekliler yüzde 15’lik zammı garantiledi. Ancak kesin rakam Nisan, Mayıs ve Haziran enflasyonlarının açıklanmasıyla belli olacak.

6 AYLIK ENFLASYONA GÖRE YÜZDE 25 ZAM

Merkez Bankası’nın Nisan ayı piyasa katılımcıları anketi, emekli zammı için önemli bir ipucu verdi. Ekonomistlerle gerçekleştirilen ankette enflasyon tahmini Nisan ayı için yüzde 3.25, Mayıs için yüzde 3, Haziran ayı için yüzde 2.54 oldu. Anketteki beklentinin gerçekleşmesi durumunda emekliye Temmuz ayında yüzde 25 oranında zam yapılması öngörülüyor.

EMEKLİ ZAMMINDA YENİ FORMÜL

Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre geçim sıkıntı çeken emeklilerin alım gücünü artırmak için masada bir formül daha var. Bu da zammın 6 aylık enflasyona göre değil, yıllık enflasyona göre yapılması. Ekonomistlerin yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 35-40 arasında. Bu formülün hayata geçirilmesi halinde emekliye Temmuz ayında yüzde 35-40 arasında bir zam yapılması bekleniyor.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir