ESK Genel Müdürü Kayhan: Amacımız besicilerimizi aracılardan kurtarmak

Türkiye Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mustafa Kayhan, “Bizim amacımız güçlü bir tedarik zinciri oluşturmaktır. İnşallah büyüdükçe özel sektörü de kapsama alarak örnek bir üretim modeli ve tedarik zinciri oluşturulacaktır” dedi.

ESK Genel Müdürü Kayhan: Amacımız besicilerimizi aracılardan kurtarmak

Kırşehir Tarım ve Orman Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen ‘Sürdürülebilir Hayvancılık için Sözleşmeli Besicilik’ toplantısına, Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara, Türkiye Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Tarım ve Orman İl Müdürü Duran Seçen, Ticaret Borsası Başkanı Neşet Yavuz ve davetliler katıldı.

‘GELİŞMİŞ ÜLKELERDE ALIM SATIM ARASINDA FAZLA BİR AKTÖR OLMADIĞINI GÖRÜYORUZ’

Toplantıda konuşan Türkiye Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mustafa Kayhan, “Gelişmiş ülkelere baktığımız zaman aslında üretici ayağını organize eden güçlü bir üretici örgütü kitlesi var. Alıcıyla üretici arasında bir köprü işlevi görüyor. Alım satım arasında fazla bir aktör olmadığını görüyoruz. Bizler yıllardır kırmızı ette sürekli bir fiyat tartışırız, arz talep dengesini tartışırız. Et dünyada bol bir ürün değildir. Dünya üretiminde toplam 70 milyon tondur. Bunun ticarete yansıyan kısmı sadece 11,5- 12 milyon tondur. Türkiye gibi güçlü bir ekonomi, dışarıdan et almaya kalkıştığında dünya fiyatlarını da yükseltme potansiyelindedir. Dünyada et satan ülke sayısı 5 veya 6 tanedir. Bunların tükettiği etin yüzde 70’i domuz eti, kalanını da dışarıya satıyorlar.

‘BİZİM AMACIMIZ GÜÇLÜ BİR TEDARİK ZİNCİRİ OLUŞTURMAKTIR’

Bizim stratejimiz şu olmalıdır; biz kırmızı ette kendi kendimize yeterli bir üretim stratejisi geliştirmek zorundayız. Bunun yolu şudur; biz tedarik zincirini ıslah etmek zorundayız. Taraflardan biri kazanmaya çalışırken, diğer taraf gelir kaybına uğruyor. Bu sağlam ve sürdürülebilir bir tedarik zinciri değil. Biz ette sürdürülebilir bir tedariki sağlayamazsak çok ciddi sıkıntılar yaşarız. Bizim amacımız güçlü bir tedarik zinciri oluşturmaktır. İnşallah büyüdükçe özel sektörü de kapsama alarak örnek bir üretim modeli ve tedarik zinciri oluşturulacaktır” diye konuştu.

‘SÖZLEŞMELİ KESİM HİZMETİNİ KALDIRIYORUZ’

Kesimhanelerde sözleşmeli kesim hizmetini kaldıracaklarını kaydeden Kayhan, şöyle konuştu:

“Biliyorsunuz Et ve Süt Kurumu daha önce kesimhanesi olmayan yerlerde sözleşmeli kesim hizmeti alıyordu. Bunu da inşallah yılbaşından sonra komple kaldıracağız. Bir fiyat oluşturacağız. Hizmet alım standardımızı denklere edeceğiz. İstediğiniz kesimhanede kestirebileceksiniz. Çiftçilerimize bir kesimhane dayatması yapmayacağız. Size en yakın kesimhane neresiyse ve o kesimhane de bizim şartlarımıza uygunsa ve imzayı atarsa orada da o hizmeti sağlamış olacağız. Aynı zamanda kesime yakın bir zamanda nakit sıkıntısı olanlara da kurumun bütçesinden avans da tahsis etmiş olacağız.”

‘VERİME DAYALI PRİM GETİRİYORUZ’

Gelişmiş ülkelerdeki gibi bir model inşa edeceklerini söyleyen Kayhan, “Biz üreticimizin hangi şartlarda üretim yaptığını dikkate alarak onun refahını da gözeterek buna bir fiyat garanti edeceğiz. Aynı zamanda verime dayalı bir prim getiriyoruz. Burada hayvan mevcudumuzu en ideal bir şekilde değerlendirmek için bizim verimi güçlendirmemiz lazım. 200 kilonun altındaki karkasa herhangi bir prim vermiyoruz. 250 kilograma kadar olana 2,5 TL, 250 kilo ile 350 kilo arası 3,5 TL, 350 kilogram üzerine de 5 TL vereceğiz. Kırşehir’de iyi bir üretim alışkanlığı, verime dayalı iyi bir performans var. Burada 350 kilogramın altında karkas bulamazsınız. Dolayısıyla Kırşehir’e 5 TL’den prim veriyoruz. Siz üretin devlet sizin yanınızda olacak” ifadelerini kullandı

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir