Evcil hayvanlara çip zorunluluğu: Sadece yüzde 25’i kimliklendirildi, süre uzatılsın

Evcil hayvanlar için ‘mikroçip’ uygulamasının bitmesine kısa bir süre kaldı ancak veterinerler mikroçip bulmakta sıkıntı yaşıyor. Türk Veteriner Hekimleri Birliği sürenin uzatılmasını isterken, sürenin uzamaması halinde ise 3 milyona yakın vatandaşın cezai yaptırımla karşı karşıya kalması olasılığı bulunmakta…

Evcil hayvanlara çip zorunluluğu: Sadece yüzde 25’i kimliklendirildi, süre uzatılsın

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan evcil köpek, kedi ve gelinciklere mikroçip takılarak kayıt altına alma sürecinin sona ermesine sayılı günler kaldı.

Hayvan sahiplerinin yoğun talebine karşın kimlik ve mikroçipte tedarik sorunu yaşanırken; konuyla ilgili bir açıklama da Veteriner Hekimleri Birliği’nden geldi.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan imzasıyla yapılan basın açıklaması şöyle:

EVCİL HAYVANLARIN YÜZDE 25’İ KİMLİKLENDİRİLDİ

Bilindiği gibi, kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesine ilişkin son uygulama tarihi 31 Aralık 2022 olarak belirlenmiştir. Bugün itibariyle (21.12.2022) sistemden alınan son sayılara göre tüm ülkede toplamda 525.434 kedi, 397.111. köpek ve 16 gelincik olmak üzere toplam 922.545 hayvan kimliklendirilmiştir. Net rakam bilinmese de 4 ile 6 milyon arasında sahipli küçük evcil hayvan varlığından söz edilmektedir. Bu durumda, kimliklendirilen sahipli hayvan sayısı toplamın yüzde 25’i civarındadır.

MİKROÇİP TEMİNİNDE SIKINTI: VERİLEN SÜRENİN YETMEYECEĞİ AÇIK

Kayıt altına alınan sayı ve mikroçip temininde yaşanan sıkıntılar da göz önüne alındığında, kimliklendirme için verilen sürenin yetmeyeceği açıktır. Diğer taraftan tahmini hayvan sayısına göre hesaplandığında yaklaşık 2,5 -3 milyon vatandaşın cezai yaptırımla karşı karşıya kalması olasılığı bulunmaktadır.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak uzun zamandan beri tekrarlanan bir konuya tekrar dikkat çekmek istiyoruz. Serbest veteriner hekimler her zaman olduğu gibi bugün de hastaları için tüm zorluklara rağmen, hem hayvan sağlığı hem toplum sağlığı için evrensel hekimlik değerleri çerçevesinde hizmet vermeye çalışmaktadırlar. Ancak bu olayda da yaşanan sorunlar nedeniyle hasta sahipleri ile karşı karşıya gelmektedirler. Aynı şekilde, Tarım İl/İlçe Müdürlükleri’nde çalışan veteriner hekimler de hem sayıları hem de mikroçip takma gibi invaziv bir işlemi fiziki koşulları uygun olmayan ortamlarda yapmaya çalışmaları nedeniyle hem kendileri hem de hastaları açısından yaşanan zorlukları göğüslemeye çalışmaktadırlar.

SÜRENİN UZATILMASI İÇİN TALEPTE BULUNULDU

TVHB ile Odalar olarak düzenlemenin başarıya ulaşması için her türlü gayret ve iş birliğimiz devam etmektedir. Bununla birlikte, meslektaşlarımızın ve hayvan severlerin karşı karşıya kaldığı bu zor durumun düzeltilmesi ve getirilen uygulamanın hedefine ulaşabilmesi için sürenin uzatılması talebimiz Tarım ve Orman Bakanlığı’na iletilmiştir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur. “

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir