EYT staj ve çıraklık düzenlemesinde 18 yaş detayı

Staj mağdurları yeniden gündemde… EYT’de yüz binlerce insan, staj girişinin SGK giriş tarihi olarak sayılmaması nedeniyle mağdur oldu. Son olarak Bakan Bilgin “Talepleri değerlendireceğiz” dedi. Peki gelinen aşamada staj ve çıraklık mağdurları sorunu çözülüyor mu? Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Duman, son gelişmeleri aktardı.

EYT staj ve çıraklık düzenlemesinde 18 yaş detayı

1999 öncesi staj yapanlar ya da çırak olarak çalışanlar EYT düzenlemesinden faydalanamadı. Staj mağdurları her platformda taleplerini dile getiriyorlardı. Bir kez de seçim çalışması için esnaf ziyareti yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e yaşadıkları sorunu aktardılar. Bu konuda daha önce katı bir tutum sergileyen Bakan Bilgin’den yumuşama sinyali geldi. Bilgin, “Talepleri değerlendireceğiz” dedi. Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Duman, değerlendirdi.

HAZIR YASA TEKLİFLERİ VAR

Stajın çalışma ile geçen bir süre olduğuna dikkat çeken Duman, “Stajın çalışmadan kabul edilmemesi ciddi bir mağduriyettir. Kartta sigortaya giriş yazıyor olsa da emeklilik için bu süre geçerli değil deniyor. EYT kapsamından çıktılar, 98-99 yıllarındaki kişiler hem çalışmış hem okumuş. EYT kapsamında maalesef kabul edilmiyor. Yasal düzenleme gerekiyor, yasa teklifleri var” dedi.

‘BORÇLANMA DEĞİL GİRİŞ KABUL EDİLMELİ’

Duman, “Staj bir çalışmadır” diyerek şunları söyledi:

“Bu kişiler ayrıca ücret almıştırlar. Resmi belgeleri vardır. Kısmi çalışma var kanunda. Sigorta girişi olarak kabul edilmiyor. Borçlanma 18 yaş sonrasını kapsıyor. Bu yüzde stajlar genelde 18 yaş altıdır. Doğru olan giriş kabul edilmesidir.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir