Fed faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı. Fed, politika faizini beklentiler doğrultusunda 25 baz puan artırarak 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5-5,25 aralığına yükseltti.

Fed faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz oranlarını çeyrek puan artırdı ve yetkililere son banka iflaslarının etkilerini değerlendirmek, ABD borç tavanı konusundaki siyasi açmazın çözümünü beklemek ve enflasyonun seyrini izlemek için zaman tanıyarak daha fazla artışa gidebileceğinin sinyalini verdi.

SON 16 YILIN EN YÜKSEK FAİZİ

Oy birliğiyle alınan karar, ABD merkez bankasının gösterge faiz oranını yüzde 5,00- yüzde 5,25 aralığına yükselterek Fed’in Mart 2022’den bu yana art arda onuncu artışını gerçekleştirmiş oldu. Ayrıca yüzde 5-5,25 bandı, son 16 yılın en yüksek politika faizi aralığı olarak kayıtlara geçti.

Diğer taraftan Fed, ABD’de ekonomik büyümenin ılımlı olmaya devam ettiğini, ancak “son gelişmelerin muhtemelen hane halkı ve işletmeler için daha sıkı kredi koşullarıyla sonuçlanacağını ve ekonomik aktivite, istihdam ve enflasyon üzerinde baskı oluşturacağını” duyurdu.

Birkaç ABD bankasının son zamanlarda iflas etmesi ve Kongre’deki Cumhuriyetçiler ile Demokrat Başkan Joe Biden arasındaki borç limiti açmazı, Fed’in finansal koşulları daha da sıkılaştırmaya çalışma konusundaki kararında etkili oldu.

 

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir