Fed haftası başladı: Finans dünyasında gözler sıcak gelişmelerde

Dünya ekonomisinde sıcak bir haftaya giriş yapılıyor. Fed’in faiz kararının yanında Avrupa tarafında ekonomik güven endeksi ve büyüme tahmini açıklanacak. Bankalar kriziyle gündeme gelen Çin’de ise Politbüro toplantısı bekleniyor.

Fed haftası başladı: Finans dünyasında gözler sıcak gelişmelerde

Temmuz ayının son haftasında dünya ekonomisi sıcak gündemi karşılıyor. Hafta başından itibaren önemli verilerin, kararların ve tahminlerin açıklanacağı bir takvim masada.

Global finans alanında en önemli gündem maddesini Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkez bankası Federal Reserve’in (Fed) 26-27 Temmuz’da gerçekleşecek politika kurulu toplantısı ve buradan çıkacak faiz artırım kararı oluşturuyor.

Kurulun 75 baz puan veya 100 baz puan artırım arasında bir tercihiyle şekillenmesi beklenen karar, başta dolar olmaz üzere euro, gelişme olan ülke para birimleri, altın, borsa hisseleri ve kripto paralar üzerinde etkili olacak. Dolar baskısının tüm yatırım araçları üzerinde arttığı ilk günden gözlemlendi.

Haftanın ilk gününün gelişmeleri arasında ABD endekslerinin resesyon gündemine karşı alacağı pozisyon gözlemlenirken İstanbul’daki anlaşma sonrasında buğday ve gıda emtiası fiyatları takip edilecek. Buğdayda ilk hareket Rusya’nın Odessa’ya saldırısı nedeniyle yukarı yönlü oldu.

Çin’de mevduatlardaki 40 milyar yuan’ın (6 milyar ABD Doları) kaybolduğu iddia ediliyor. Bankacılık krizinden etkilenen halktan basın aracılığıyla güvenli ve  sabırlı olması istenirken Politbüro’nun bu hafta toplanması bekleniyor. Hindistan merkezli NDTV’nin aktardığına göre, Çinli yetkililer tartışmanın merkezindeki bankaların Henan Xincaifu Group tarafından “iç ve dış gizli anlaşma” yoluyla devralındığını ve “yasadışı” olarak mevduat sahiplerini çektiğini söyledi. Bankacılık skandalıyla ilgili soruşturma sürüyor.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir