BEKSİAD Başkanı Ömer Yıldız, EkoDinamik’te Feridun Eyüpoğlu’nun sorularını yanıtladı.
BEKSİAD Başkanı Ömer Yıldız’ın açıklamaları şu şekilde;
“Bursa bir tekstil kenti bunun hakkını da iyi vermek gerektiğini düşünüyorum. Tekstilin bir alt kanalı olarak bebe, çocuk konfeksiyonu imalatçılarıyız. Tekstil kadar eski değiliz ancak 35 yıla dayanan bir geçmişimiz var. Vişne Caddesi’nde kümelenmiş durumdayız. Kökü yıllara dayanan bir sektör gibi Bursa’nın vazgeçilmez sektörü olduk. Bursa’nın istihdamına ihracatına değer katıyoruz bu manada da mutluyuz.
‘MÜŞTERİ ÇEŞİTLİLİĞİMİZ SAYESİNDE AYAKTA KALDIK’
Pandeminin hafiflemesiyle birlikte iki yıl ara verdiğimiz fuarlara 2022 yılının ilk ayında başladık. O günkü şartlarla tüm tedbirler alındı ve yüz yüze bu fuarı gerçekleştirdik. Hem katılımcı ilgisi hem de müşteri ilgisi çok güzeldi. Yaşanan pandemi döneminin sıkıntılarından kurtulacağımızı düşünerek güzel bir giriş yaptık 2022 yılına. Ancak Rusya- Ukrayna krizinin bizi bu kadar etkileyeceğini düşünmüyorduk. Beklediğimizin üzerinde etkilendik bu durumdan sektör olarak. Yıllar içinde farklı imkanlara pazar çeşitliliğimizi genişlettik. 2 yıldır bunu ekmeğini yiyoruz. Bu çeşitlilik sayesinde ayakta kaldık üretmeye devam ediyoruz kapanan bir firmamız da yok.
Bursa’daki üreticiler olarak üretimimizin yüzde 70’inin üzerini ihraç ediyoruz iç piyasaya yüzde 30’luk bir kısım kalıyor. Bu ihracatımız 70’in üzerinde ülkeye olunca tabi ki dünya krizinden sıkıntılardan etkileniyoruz haliyle.
Ocak fuarından sonra heyecanımız eksildi, beklentimiz gerçekleşti diyemiyorum. Savaş başladığında Rusya ve Ukrayna tarafında ticaretimiz tamamen durdu. Ukrayna’da fuarda aldığımız siparişlerin kaporalarını iade ettik. Kargo ve gümrük dolayısıyla Rusya ile de ticaretimiz durdu. Şuan da Rusya ile ticaretimizde herhangi bir mani yok. Hatta ümit ediyorum, önümüzdeki haftaki fuarda Rus müşteri gelecek ve güzel bir ticaretimiz olacak onlarla.
‘TEK AVANTAJIMIZ ÇOCUK GİYİMİ’
Çok önemli bir konuya değindiniz. 70’in üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz ancak dünyada büyük bir sıkıntı var. Hazır giyim çok önemli bir ihtiyaç malzemesi değil. Tek avantajımız çocuk giyimi. Alımlar düştü, 10 alan 3 almaya meyil ediyor. Şili’ye Venezuela’ya mal satıyoruz. Pandemi zamanında Pakistan, Hindistan taraflarına başlamıştık şimdi de Güney Amerika’ya çünkü bu ürünlere ihtiyaçları var. Bir taraftan da Avrupa ve Amerika’yı zorluyoruz.
BEKSİAD olarak BTSO’nun destekleriyle istiyoruz ki; Bursa firmalarının ürettiği çocuk konfeksiyon ürünleri dünyanın her yerinde olsun. Çünkü biz kapasite olarak hem kalite olarak buna sahibiz.
2007-2008 yılına kadar konfeksiyon gözden çıkarılmıştı. Sonradan hükümet anladı, konfeksiyon, hazır giyim bu şekilde gözden çıkarılacak bir sektör değil. İstihdam var, hala ihracatta 2. sıradayız yıllardan beri. Bir şeyi gözden çıkarmak değil, terbiye etmek, geliştirmek ve sektörün katma değerli ürünlerini üretmek. Bebe çocuk konfeksiyon sektörü olarak BEKSİAD Derneği olarak sektörümüzü bir adım ileriye taşımanın derdi ve yeni pazar ararken nitelikli insanlar kazandırma gibi çabalarımız var.
Biz istiyoruz ki, yetişmiş mektepli hakikaten bu işi isteyen arzulayan gayretli ve yetenekli evlatlarımız bu sektörde çalışmak isterse bu konuda yetişirse hem onlar için fırsat olur hem de sektörümüzün geleceği emin ellerde olur. Çalışma Bakanlığı’nın desteklediği, BTSO’nun mimarlığında yaptığımız UR-GE projelerimiz var. Dünya fuarlarına katıldık hem de bir çok ülkede B2B görüşmeleri yaptık.
Vişne ticaret bölgesini Bursa’daki çocuk konfeksiyon üretim alt yapısının potansiyelini bu sektörle alakalı insanlara tanıtmak için gerçekten yoğun bir gayretimiz var 15 yıldır.
‘ÜRETİM DEVAM EDİYOR’
Biz daha kötülerini gördük fakat bugün de işimiz kolay değil. Bir çok sektör zor dönemden geçiyor. Ham maddeye erişim ve eriştiğimiz ham maddedeki fiyat artışları, dövizin artması ve döviz bazında da fiyatın artması. Bugün söylediğimiz fiyat bir ay sonra ne olur bilinmiyor. 5 Nisan’da 8 liradan 42 liraya çıktığını gördük. Enflasyonların artışlarını gördük. Buna rağmen üretim devam etmekte.
‘HEM İHRACAT HEM İSTİHDAM YAPIYORUZ’
Satış şekillerimiz belki değişecek, açık senetler, çekli satışlar tamamen ortadan kalkacak. Sektör olarak biz bir şekilde bu çarkı döndüreceğiz. Hem ürünlerimize talep var hem ihracat yapıyoruz, hem istihdam yapıyoruz. Fuarlar bu dönemin lokomotifi olacak.
‘EN ÖNEMLİSİ GÜÇLÜ SERMAYE’
Asıl önemli olanın alt yapının güçlü olması, güçlü bir sermaye yapısının olması en önemli olanmış. Üreticiler olarak artık hakikaten durağan bir hale gelerek sermayemizi güçlendirmeli ve ayakta kalma mücadelesi vermeliyiz. 70’in üzerinde ülkeden insan Bursa’nın Vişne Ticaret Bölgesine gelmekte.
Yerel Yönetimlere diyoruz ki, siz de buralara dokunun, şehrimize değer katıyor burası ihracatı ve istihdamıyla. Büyükşehir Belediyesi ve Yıldırım Belediyesi dokunuşlar yapmayı planlıyor buranın kaliteli hale gelmesi için. Biz daha estetik bir bölge haline gelmesini istiyoruz. Modanın üretilebileceğini gösteren estetik bir görüntü oluşsun istiyoruz. İnsanlar bu sayede kendilerini güvende hissedecektir. Dosya halinde sunduk defalarca. Ana caddelerdeki çöp konteynerlerinin kaldırılmasını istiyoruz, caddemizin ışıklandırması çok yetersiz, hava karardığında caddede kararıyor.
Yıllardır çözülemeyen hurdalık sorunumuz var. 10 yıldır herkese ulaşmaya çalıştık destek istedik ama bir şey yapılmadı.
JunioShow UR-GE’den bağımsız bir fuar organizasyonu. Sonbahar kış fuarını gerçekleştireceğiz önümüzdeki hafta. Hali hazırda iki UR-GE’miz var. Yurt dışından getireceğimiz müşterilerimizi fuar alanında getiriyoruz UR-GE sayesinde. Her bir ihracat ülkemize şehrimize değer katacak neticede.
YORUMLAR