Gökova Körfezi’nde ‘mavi tur’a ‘kültür turu’ ekleniyor

Koruma altındaki altın sarısı ince kumu ve plajı nedeniyle her yıl binlerce turist çeken Gökova Körfezi’ndeki Sedir adasında başlayan arkeolojik kazılarla, “mavi tur” rotasına “kültür turu” da eklenecek.

Gökova Körfezi’nde ‘mavi tur’a ‘kültür turu’ ekleniyor

Mavi yolculuğun en önemli uğrak noktalarından Gökova Körfezi içinde yer alan Sedir (Kleopatra) Adası’nda günümüzden 2 bin 600 yıl öncesine ait arkeolojik kalıntıların gün yüzüne çıkarılması için bir taraftan yüzey temizliği, bir taraftan da kazı çalışmaları başladı.

Kazının bilimsel danışmanlığını yapan Prof. Dr. Adnan Diler, adanın koruma altındaki altın sarısı ince kumu ve plajı ile bilindiğini, yapılacak kazılar sonrası kale surları, tiyatro, agora ve kiliselerin ortaya çıkması ile antik kent olarak tanınacağını açıkladı.

KUM VE PLAJINA ARKEOLOJİK KALINTILAR DA EKLENİYOR

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Sedir Adası, koruma altındaki altı sarısı kumu ve sakin plajı ile anılıyor. Geçmişi milattan önce 6. yüzyıla dayanan adanın kumu ve plajının yanında arkeolojik kazılar ile kültür yönünün de ön plana çıkması hedefleniyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izni ve desteği, Muğla Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı (YİKOP) ve Ula Belediyesi’nin destekleri ile Muğla Müze Müdürlüğü Başkanlığında Prof. Dr. Adnan Diler’in bilimsel danışmanlığında devam eden kazıların 2023 yılı çalışmaları başladı.

Gökova Körfezi'nde "mavi tur"a "kültür turu" ekleniyor - 1

ULAŞIM DENİZDEN SAĞLANIYOR

Sedir Adası’nın kültür boyutunun ön plana çıkması amacıyla başlatılan kazı çalışmaları ilk etapta 7 uzman, 25 işçi ile başlarken, önümüzdeki süreçte bu sayının artması bekleniyor. Adaya kara bağlantısının bulunmaması nedeniyle günübirlik Ula Akyaka ve Marmaris Çamlı mahallelerinden kalkan tekne turları ve özel yat ve tekneler ile ulaşım sağlanıyor.

ÖNCELİK SURLARIN GÖRÜNÜR OLMASI

Sedir Adası’nda düzgün kesme taştan çok sayıda kule ile sur duvarları, Apollon tapınağı ve onun yerine sonradan yapılan kiliseler, hala ayakta duran iyi korunmuş tiyatro, agora ve adayı çevreleyen kıyılarda antik liman kalıntıları yer alıyor. Kazı çalışmalarında ilk etapta adaya tekne ile gelen ziyaretçilerin antik yapıları ve sur duvarları görmesini sağlayacak bitki örtüsünden arındırılması için çalışma yürütülüyor.

Gökova Körfezi'nde "mavi tur"a "kültür turu" ekleniyor - 2

ADA ÇEVRESİNDE LİMAN KALINTILARI HALA DURUYOR

Kleopatra Adası olarak da bilinen Sedir Adası üzerinde, adını veren sedir ağacı bulunmazken, zeytin, çalılık ve çam ağaçları hakim. Adayı çevreleyen sahil boyunca çok sayıda liman kalıntısına rastlanırken, birinci derece arkeolojik ve birinci derece doğal sit alanı, aynı zamanda Özel Çevre Koruma Bölgesi’dir. Antik kalıntılarla dolu üçlü bir ada grubunun en büyüğü olan Sedir Adası, Kleopatra Plajı olarak bilinen kumsalında, jeolojik oluşumlarla ortaya çıkan ve koruma altında olan kumlar, aslında özel bir biçimde oluşmuş kalker damlacıklarından oluşurken bu nadir kumun kumsal dışına çıkarılması yasak.

“SEDİR HELENİSTİK DÖNEMİN YUNAN KENTİ DEĞİL”

Sedir Adası’nda kazı çalışmalarının bilimsel danışmanlığını yürüten Prof. Dr. Adnan Diler, yabancı arkeologların iddia etiği gibi Sedir Adası’nın bir Helenistik dönem Yunan kenti olmadığını belirtti. Diler, “Bizim buradaki çalışmalarımızın esas amacı Karia’daki bu kentlerin yapılanma süreçlerini anlamaktı. Yabancı meslektaşlarımızın önemli bir kısmı Sedir’in Helenistik dönemde kurulmuş bir Yunan kenti olduğunu düşünüyor. Ama bizim buradaki çalışmalarımız bunun böyle olmadığını ortaya koymuştur. Tam tersine özellikle Sedir’in kutsal alanları, ana karadaki Nekrapol’deki (mezarlık) mezarların mimarisi, yapılanması, mantığı Orata Adası’nda Hristiyanlık çağındaki su vaftizi törenlerine dayalı kutsal alanın oradaki çok daha eski bir su kültürüne, Hititlerdeki gibi bir geleneğe gitmiş olması bunu kanıtlıyor” dedi.

Gökova Körfezi'nde "mavi tur"a "kültür turu" ekleniyor - 3

“GEÇMİŞİ GÜNÜMÜZDEN 2 BİN 700 YILINA KADAR GİDİYOR”

Sedir Adası bir ada yerleşmesi olmasına rağmen, özellikle 5. yüzyıldan itibaren hem yazılı kaynaklarda hem de arkeolojik buluntularda belirsiz olmaktan çıktığını belirten Diler, “Buradaki ilk yerleşim izleri milattan önce 6. yüzyıla, yani zamanımızdan 2 bin 600, hatta 2 bin 700’e kadar gidiyor. Yerleşim, tiyatronun olduğu tepenin doğusu üzerinde surlarla çevrili alan. Surlar ile çevrili alan içeresinde bir kutsal alan var. Çalışmalarımızı uzun zamandır burada yürütüyoruz. Bunun yanı sıra geç dönem agorası var. Karia’nın en büyük bazilikalarından birisi var. Orada da çalışma yürüteceğiz” dedi.

“SEDİR ADASI’NIN ANTİK KENT OLARAK ANILMASINI İSTİYORUZ”

Sedir Adası’nın daha çok ince altın sarısı kumu ve plajı ile bilindiğini belirten Diler, “Bizim bu seneki programımızda özellikle surların, tiyatronun ve kıyıdaki kalıntıların görülmesi için büyük bir çaba sarf ediyoruz. Esasında yerli halk veya yabancı ziyaretçiler burasını daha çok Kleopatra ile özdeşleştiriyorlar ve burayı bir plaj gibi görüyorlar. Bu algı aslında yanlış. Buradaki kalıntıların denizden de görülebilir olması, adada ziyaretçi güzergahı üzerindeki bütün yapıların hem kazı ile hem temizlik ile görülebilir olması buranın kültürel karakterini ve kimliğini öne çıkarıyor. Böylece yavaş yavaş burası bir plaj olmaktan çıkıp bir antik kent olarak algılanacaktır” dedi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir