Gübre krizinin faturası ağır oldu!

Gübrede krizin faturası TİGEM’e ağıra mal oldu. Gübre firmaları kazandıkları ihaleden teminatlarını yakarak çekilirken, TİGEM bugünkü fiyatlar üzerinden tam 131 milyon lira zarar etti. TİGEM’in yeni yapacağı ihalede toplu halde üre gübresini bulup bulamayacağı da belirsiz.

Gübre krizinin faturası ağır oldu!

Bilindiği üzere gübre fiyatlarının aşırı yükselmesi bugüne kadar görülmemiş bir krize neden olmuş, ihaleyi kazanmalarına rağmen gübre firmaları teminatlarını yakarak TİGEM’in ihalesinden geri çekilmişti.

İHALE GÜNÜ 4715 TL OLAN GÜBRE TESLİM TARİHİNDE 12 BİN LİRAYA ÇIKTI!

TİGEM yetkililerinden alınan bilgiye göre; TİGEM, 15 Eylül’de 18 bin ton üre gübresi tedarik etmek için ihale yaparken, söz konusu ihaleyi 4715 TL/Ton ile Alp Ateş firması kazandı. İhale 15 Eylül’de yapılırken, söz konusu gübrelerin teslim tarihi Kasım ayı olarak belirlenmişti. Ancak ihalenin ardından gübre fiyatlarının astronomik bir şekilde artması ve tedarikte yaşanan sorunlardan dolayı Alp Ateş firması, yaklaşık 4 milyon lira teminatını yakarak, ihaleden geri çekildi. İhalede ikinci sırada bulunan GÜBRETAŞ’ta sözleşme imzalamayarak o da yaklaşık 4 milyon lira civarındaki teminatını yaktı. Toplamda her iki firmanın 8 milyon lira teminatı TİGEM tarafından irat kaydedilirken, TİGEM gübreyi zamanında teslim almamanın faturasını çok ağır ödeyecek.

ÜRE GÜBRESİ 2 AYDA YAKLAŞIK 3 KAT ARTTI!

TİGEM, 15 Eylül’de yapılan ihale sonuçlarına göre 18 bin ton üre gübresine 4715 TL/Ton’dan teslim almış olsaydı 84 milyon 870 bin lira ödeyecekti. Ancak gübre krizinden dolayı 2 ay içinde üre gübresinin fiyatı yaklaşık 3 kat artarak 12000 TL/Ton’a çıktı.

BUGÜNKÜ FİYATLAR ÜSTÜNDEN 131 MİLYON LİRA DAHA FAZLA ÖDEYECEK

TİGEM, tedarik edemediği 18 bin ton üre gübresi için yeniden ihale yapacak. Bugünkü fiyat üstünden hesap edildiğinde 18 bin ton üre gübresi tam 216 milyon lira ediyor. Yani yaşanan gübre krizinin TİGEM’e faturası tam 131 milyon lira mal oldu.

İKİ FİRMA CEZALI OLDUKLARI İÇİN İHALEYE GİREMEYECEK!

TİGEM’in yapacağı yeni ihaleye Alp Ateş ve Gübretaş, cezalı oldukları için giremeyecekler.

TİGEM 12 BİN LİRAYA BİLE ÜRE GÜBRESİ BULAMAYABİLİR!

Sektör temsilcilerinden alınan bilgilere göre, TİGEM’in yapacağı yeni ihalede bugünkü fiyattan bile üre gübresini bulmasının zorluğuna dikkat çekilirken, “Toplu halde üre gübresi Gübretaş’ta ve İGSAŞ’ta bulunuyor. Gübretaş cezalı olduğu için ihaleye giremiyor, İGSAŞ’ta bayi satışlarından dolayı bu ihaleye girmeyebilir. Bu firmaların dışında üre gübresini bugünkü şartlarda tedarik edilmesi de zor görünüyor” değerlendirmesinde bulunuluyor.

OLAĞANÜSTÜ BİR DÖNEMDEN GEÇERKEN TİGEM NEDEN HEMEN TESLİM ALMADI?

Gübrede bugüne kadar görülmemiş bir kriz yaşanırken, TİGEM’in ihalenin hemen ardından söz konusu gübreyi teslim alarak neden depolara koymadığı eleştirileri gündeme gelirken, TİGEM yetkilileri, uygun depolama yapılamayacağı için gübre ihalelerinin bugüne kadar sürekli 2-3 ay sonrası teslim alma şeklinde yapıldığını gerekçe gösterek bu eleştirileri haklı bulmuyor.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir