Gündem Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin borçları! Alinur Aktaş’tan açıklama

Önceki dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yapmış olduğu açıklamalara ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.

Gündem Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin borçları! Alinur Aktaş’tan açıklama

Haber: SİMLANUR İNCE
Kamera: MESUT ERDOĞAN

Önceki dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in dün yapmış olduğu açıklamanın ardından AK Parti Bursa İl Başkanlığı’nda basın açıklaması düzenledi.

Aktaş’a düzenlenen basın açıklamasında, AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan, AK Parti Bursa İl Kadın Kolları, Gençlik Kolları, AK Parti Bursa İlçe Başkanları katıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin aile belediyeciliği olarak anılmaya başladığına vurgu yaparak konuşmasına başlayan AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan, “Biz Sayın Başkanı çok iyi tanıyoruz ama şimdi tüm Türkiye onu tanımaya başladı. Bozbey, başkanlığının birinci ayında Bursa’nın adını karaladığını düşünüyoruz. Aile belediyeciliğini kurmanın telaşına düştü. Bursa Büyükşehir Belediyeci CHP tipi yönetim anlayışına maruz kaldı. Yeğenini BURKENT Yönetim Kurulu Başkanı olarak atadı ve sonrasında geri adım atmak zorunda kaldı. Geri adım atarken bile kendi yandaş medyasını isyan ettirir hale geldi. Netilicelenmemiş ifadesini kullandı ve yalan söylemiş oldu. Düşürmüştük dediği atamayı 4 Mayıs günü BURKENT Yönetim Kurulu toplantısında öğrenmiş olduk. Böyle bir karar alınmamıştı, düşünme aşamasındaydı ifadesi gerçekten doğru değil. Daire Başkanı olarak atadığınız eşinizin kardeşinden ne zaman vazgeçeceksiniz? Kayıhan Pala’ın eşinin atamasından ne zaman vazgeçeceksiniz? Biz kamuoyu olarak bunları merak ediyoruz. Mesele sadece isimlerle sınırlı değil. Biz Mustafa Bozbey’i çok iyi tanıyoruz. Nilüfer Belediyesi’ndeki çok soru işaretlerinden biliyoruz. Belediye Başkanları mal varlıklarını paylaştılar. Bozbey seçim döneminde bunu paylaşmaktan imtina etti ve hala paylaşmıyor. Bozbey’in Valilik ile paylaştığı bilgiyi kamuoyu ile de paylaşmasını istiyoruz” ifadelerinde bulundu.

“VAATLERİNİ 5 YILDA BİTİREMEYECEKLER”

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde çoğunluğun Cumhur İttifakı’nda olduğunu belirten Gürkan, “Biz de ‘hemşehrilerimizin yararına olan her şeyi destekleyeceğimizi’ söyledik. Su indirimine destek verdik. Biz destek vermeseydik, bunu yapamayacaktı. Cumhur Ittifakı’na bir teşekkür bekliyoruz. Temelini attığımız Spor Salonu’nun durdurulduğunu gördük. Artacak maliyet kaleminin ne derece farkındalar bilmiyoruz. Yönetim sürecinde bu projeyi bitirmeyeceklerdir. Hamitler Çöplüğü’nü kapatmanız için de Katı Atık Tesisi’ne ihtiyacınız var. Bunu yapmadığınız sürece o çöplüğü kapatamayacaksınız. Bursa’ya verilen bir söz olan Hamitler Çöplüğü’nü bakalım nasıl kapatacaklar? Kendi dönemlerinde yetiştirebilecekler mi? Zikzaklar çizen bir Belediye Başkanı’na Türkiye ilk kez şahit oluyor. 25 milyar lira nereye kullanıldı diyorlar? Seçim döneminde verdiği sözler 25 milyar liranın çok çok üzerinde. Biz o bahsetmiş olduğu yatırımları AK Belediyecilik ve Alinur Aktaş ile birlikte hepsi ortada. O rakamın çok çok üzerinde hizmetler verdiğimiz ortadadır. Kreşler yapmamak için ürettiği bahaneler, hizmet yapmamak için verdiği bahaneler de ortada” şeklinde konuştu.

“VAATLERİNİZİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Gürkan, “Bir başka sözü daha vardı. Bursa’da 750 bin emekli var. Her emekliye 2 bin lira vereceğini söyledi. Her ay 1 milyar 400 bin lira tutar. 5 yıl içerisinde gerçekleştirip, gerçekleştiremeyeceğini düşünmesi lazımdı. Bu vaatlerin gerçekleştirilemeyeceğini nereden biliyoruz? Nilüfer Belediyesi’nde maaşların hala yatmadığını herkes biliyor. Biz bundan sonraki süreçte bu vaatlerin takipçisi olacağız. Belediye Meclisleri’nde her yıl bütçe görüşmeleri olur. Her yıl ne kadar borcu ve alacağı varsa bunlar görüşülür. Bütçe ile alakalı tüm belgeler faaliyet raporlarında var. Belediye Başkanlığını kazanan birinin bütçeyi bilmediği bir adaylığı mı söz konusu? Hiçbir Belediye Başkanı bütçesini öngöremeden vaatte bulunamaz. Burası resmi bir kurumdur. Aykırı bir beyanda bulunamaz” dedi.

“MUSTAFA BOZBEY DERSİNE İYİ ÇALIŞMAMIŞ”

Önceki Dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Bir seçim yaşadık ve Bursalılar demokratik haklarını kullanarak Belediye Başkanı’nı seçtiler. 31 Mart akşamından bu yana meydana gelen gelişmeleri şaşkınlıkla izliyorum. Belediyeden tırlarla evrak kaçırıldığını ifade eden bir belediye başkanının nasıl bir süreç izlediğini görüyoruz. Yaptığı atamalar ile Türkiye gündemine oturan Bozbey, şimdi de algı oyunları yapıyor. Mazbatanın geç verildiğini söyleyen başkan galiba sürecin nasıl işlediğini bilmiyor. Mazbatasını 9 günlük bayram tatilinde aldığını ifade eden Başkan, bayram tatili ve resmi tatilinin olmadığını bilmiyor. Yakın çalışma ekibimin işine son verdim ve tazminatlarını da verdim. Bu kişiler görevlerini hakkıyla yerine getirmiş kişilerdir. İçeride işlemlerin sürdürüldüğünü belirten bu şahsa biz yalın belediyecilik anlayışını getiren, tasarruflu olan tek belediyeydik. Mustafa Bozbey dersine iyi çalışmamış. Alinur Aktaş’ın en güçlü olduğu, maliyet, personel ve Belediyedir. Yönetim dönemimiz boyunca şeffaflığa ve hesap verilebilirliği çok önem verdik. Alinur Aktaş’a bu konularda yüklenmek size hiçbir şey kazandırmaz. Batık bir belediye bıraktıysak suya niye yüzde 25 indirim yaptınız. Dün yaptığı toplantıda verdiği tüm rakamlar hatalı. Verilere hakim olamamak tam anlamıyla iş bilmemezliktir. Yapılmak istenen tam bir algı yönetimi. Borçları ikiyle çarpmış. Tarım AŞ’nin 447 milyon Büyükşehir’den alacağı var” diyerek Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin borçlarını açıklayarak Bozbey’in açıkladığı rakamların doğru olmadığının altını çizdi.

“2019 YILINDA NİLÜFER BELEDİYESİ’Nİ NE KADAR BORÇLA DEVRETTİN?”

Aktaş, Buruluş dışında tüm şirketlerin borcunun olmadığını aksine kasasında para olduğunu belirterek, “14 bin kişiyle aldığımız belediye, nüfusumuzun yüzde 11 artmasına rağmen 155 personel azaldığımızı söylemek istiyorum. 1 milyardan borcun 25 milyara çıktığı ifade ediliyor. Ben sadece Büyükşehir bütçesi ile alakalı 7 milyar borcu olduğunu açıklamıştım. Bu borcun Buski ve iştirakları olarak açıkladığımı ifade etmek bana büyük haksızlıktır. 4.67 olan Euro’nun 2024 yılında 34.2 olduğunu da ifade etmek istiyorum. Ben 6 buçuk sene boyunca iş yaptım. Bu şehri daha iyi standartlara nasıl taşırız ona baktık. Biz ağlandık mı? Bozbey, rakamlara cidden hakim değil. Her ay 45 milyar lira kazanan birinin 20 milyar lira borcu var olarak düşünüyor. Türkiye’de böyle bir Büyükşehir bütçesi bulmanız mümkün değil. 7 milyarlık borç 25 milyara çıkıyor algısı çok yanlış bir algı. Bu tablo yeni hizmetlerin önüne engel olabilir mi? Kusur ve başarısızlıkların önünü almak adına bu tabloyu yaratıyor. 2019 yılında Nilüfer Belediye Başkanlığı görevini devrederken bütçen neydi? Ne kadar borçla devrettin? Bunu söylemeye yüreğin var mı? Maksatlı yapılan bu toplantıda nereye gitti bu paralar demiş. Görev sürem boyunca 136 tane akıllı kavşak, 25 köprü, metro hattı, t2 hattı, 22 ana arterde yenileme, 435 yeni otobüs alımı, yeşil alan, 4 millet bahçesi, 6 adet yenilenebilir enerji merkezi, 45 hizmet tesisi ve mahalle konağı, 33 ana kucağı, ilçelerimize kültür merkezi yaptık” diyerek hizmete kazandırdığı projeleri bir kez daha tekrarlayarak Mudanya ve Nilüfer Belediyesi’nin maaşları parça parça ödediğini söyledi. Aktaş, “Maaşları ödeyebileceğiniz bir Belediye teslim ettim. CHP Belediyelerinizin durumu ortada” dedi.

AKTAŞ’TAN İDDİALARA YANIT! “YANLIŞ YOLDASIN ACİLEN DÖN”

Burs-Koop iddialarına yönelik açıklamalarda bulunan Aktaş, “Bütün bilgiler var. Anne-baba çalışıyor mu? Sıralamalar ortada. Karar defterleri, müracaat raporlar, inceleme raporlar her şey şeffaftır. Burs-Koop tamamen devlet yönetmeliklerine göredir. Kişisel kanaatlere göre asla hareket edilmedi. Hak etmeyenlere verildiğini düşünüyorsan çıkar açıkla. Her zaman yaptığınız gibi çamur at izi kalsın mantığıyla yapıyorsunuz. Söylemlerinizde hem burs alan öğrencilerimizi ve ailelerini zan altında bırakmış oluyorsunuz. Kart 16 projesi de benim projem ve örnek sosyal destek programlarından biri oldu. Toplantıda Bozbey, hediye çeki olarak bahsetmiş. Sosyal destek projesi kapsamında hazırlanmış kartlardır. Bu aklı çok liyakatlı olan baldızından mı alıyorsun? Çok merak ediyorum. Personel alımı konusunda 524 olarak açıklamış. Kimse bunlar açıkla? Emeklilik olarak istifa eden ve işten çıkanları neden açıklamıyorsun? 71 tane otobüs şoförü aldım. Besaş’ta ekmek üretimini mi azaltacaktım? Burfaş Kafe’ler açtık 85 tane insan çalışıyor. Ben bu iddialara gülüp geçiyorum. Rakamları büyütme konusunda üstlerine yok. Personele bütçeyle oranları rakamı 2 ile çarpıp öyle verilmiş. Bilançoyu ve bütçeyi incelememiş. Ben bunları 3 günde halletmiştim. Ramazan bayramı, tatil demedim. Personelin bütçeye oranı yüzde 28 diyorlar hayır yüzde 14. Yanlış yoldasın, acilen dön” diye konuştu.

 

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir