Güneş tutulması uzaydan nasıl görüntülendi?

Önceki gün Ay, Güneş ile Dünya arasına girerek parçalı Güneş tutulması oluşturdu. Söz konusu olay, aralarında Türkiye’nin de olduğu birçok ülkede heyecanla takip edildi. Dünya’nın çevresindeki uydular da parçalı Güneş tutulmasını uzaydan görüntülüyerek farklı bir bakış açısı sundu. Ay’ın yeryüzünde oluşturduğu gölgeler adım adım takip edildi.

Güneş tutulması uzaydan nasıl görüntülendi?
Güneş tutulması uzaydan nasıl görüntülendi? - 5

 

Jeostatik yörünge  Dünya’nın çevresinde Dünya ile aynı dönme süresine sahip ve yerden bakınca uzayda konumu sabit olan uyduların yörüngesini tanımlamak için kullanılıyor. Bu nedenle bu uydular Ay’ın gölgesini net bir şekilde yakalayabildi.

Güneş tutulması uzaydan nasıl görüntülendi? - 6

 

RAL Space ve Birleşik Krallık’taki NERC Ulusal Dünya Gözlem Merkezi’nden bir uzay bilimcisi olan Simon Proud görüntülere ilişkin yaptığı yorumda,  “Ay’ın gölgesinin soldan sağa hareket ettiğini ve sonunda gün batımının karanlığıyla birleştiğini görebilirsiniz” dedi.

Güneş tutulması uzaydan nasıl görüntülendi? - 7

Meteosat uyduları, Avrupa Meteorolojik Uyduları İşletme Teşkilatı (Eumetsat)  tarafından kullanılan coğrafi meteorolojik uydulara deniliyor. Bu uydular, hava olaylarını erken tespik etmek için Dünya yüzeyinden yansıyan görünür ışık ve kızılötesi radyasyonu kullanarak görüntü oluşturuyor. Meteosat-9 Hint Okyanusu üzerinde, Meteosat-10 ve -11 ise Afrika üzerinde yer alıyor.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir