Güney Kore’de eğitim

Son yıllarda sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada Kore sevgisi ve merakı artıyor. Hatta bu ilginin giderek bir bağımlılığa dönüştüğünü söylemek de mümkün. Dolayısıyla Korece öğrenmeye karşı ilgi de giderek çoğalıyor.

Güney Kore’de eğitim

GÜNSELİ GÜNDÜZ – Kore dizilerinin, pop gruplarının takipçileri dünyanın dört bir yanından Kore’ye akın ediyorlar. Korean drama ve Kpop da neredeyse hücrelerden silinen romantizmi; duru, masalsı, dönüştürücü ve sorgulatan bir felsefeyle bütün dünyaya yaşatıyor. Başka deyişle Kore kaleyi içten fethediyor. Hal böyle olunca birçok insan hızını alamayıp Kore’ye dil öğrenmeye gidiyor bu hislerle. Öğrencilerin çoğunluğu Çinli ve Japon. Az da olsa Amerikalı ve Avrupalı da var.

Ancak…

Maalesef gerçek, dizilerde göründüğü gibi değil.

Kore’de Korece öğrenmeye heveslendiniz, diyelim. İşiniz hiç kolay değil. Şöyle ki dil eğitim için Kore’ye gitmek, Korece öğrenmek ve Kore’de yaşamak… fazlasıyla plan program gerektiriyor.

Her şeyden önce uzun süren yazışmalara karşı sabırlı olmalısınız. Ardından da okul ya da kurs ve barınma için koşullarınızı oluşturmanız gerekiyor.

GÜNLÜK YAŞAM MASRAFLI

En başta iletişim güçlükleri yaşayacaksınız. Çünkü alfabesi farklı. Ayrıca pahalıdır da!.. Günlük yaşam masrafları bir hayli fazladır. Okul ücretleri Avrupa’dan azdır belki ama yurt, özel oda, marketler, ulaşım giderleri yüksek bir meblağ tutar. Güney Kore Wonu neredeyse Dolar’la eşdeğerdedir. Yaşam alanları da küçüktür. İnternetten görüp beğendiğiniz oda sizi hayal kırıklığına uğratabilir.

Okul ya da kurslara gelince… Üniversiteler dil kursları veriyor, ancak özel kurslar da mevcut. Ama benim özellikle önerim, Kore’ye gitmeden önce Türkiye’de bir kursa yazılmak…

KORE ALFABESİ HANGUL

Büyükşehirlerde Ankara Üniversitesi bünyesinde bulunan TÖMER‘e bağlı çalışan Kral Sejong Enstitüsü bu olanağı sağlıyor. Öğretmenler Koreli. Dolayısıyla sadece dili değil kültürünü de yakından tanıma olanağınız var. Bu kurslar size Kore’ye gitmeden önce geleneksel Kore tarzı eğitimi deneyimleyeme şansı sunar. Ayrıca Kore alfabesi Hangul‘u piyasada satılan kitaplardan da öğrenebilirsiniz.

DERSLER ÇOK SERİ İŞLENİR

Gelelim eğitime ve derslere… Herhangi bir Koreli’nin ağzından “yapamam” kelimesi çıkmaz. Şikayet nedir, bilmezler. Çok çalışkandırlar. Sizden de aynı şey beklenir. Saatlerce ders çalışırlar. Alfabeyi okur hale gelin ki dersleri takip edebilesiniz.

Dersleri bir kez anlatırlar. İkincisi yoktur, tekrarsızdır. Okuyamadığınız kelimeleri öğretmen tamamlar. Çok seri ders işlenir, her ders sunumlu okuma yapılır. Öğretmenin çok acelesi vardır. Yüzlerce sayfalık bir kitap bir ayda bitirtilip bir de yetişemediklerini söylerler. Soru sormanıza pek fırsat tanınmaz. Göz göze gelmemeye çalışırlar. Tekrar etmeleri konusunda ısrarcı olmalısınız.

KAFELERDE PRATİK GRUPLARI

Dersler genelde sabah 9’da başlar, akşam 15’te sona erer. Çok ödev verilir ve eksiksiz yapılması beklenir. Kore’de öğrenciler sabahtan gece yarılarına kadar ders çalışır. Adım başı kafe vardır. Bütün kafeleri kütüphane gibidir. Evler küçük olduğu için ders çalışmak için kafeler tercih edilir. Herkes çok meşgul olduğu için Korece pratik etmeniz bir hayli zordur. Bu nedenle kafelerde ufak bir meblağ karşılığında Meet Up grupları oluşturulmakta ve Korelilerle bu şekilde pratik yapma olanağı bulunmaktadır.

Pazarlarda, alışveriş merkezlerinde fiyat sorarak konuşmayı başlatıp bazı kelimeleri öğrenmek de mümkün. Ayrıca kiliselerdeki Korece derslerine de ücretsiz gidebilirsiniz.

Bütün bu aşamaları geçmek zor belki ama Korece öğrenmek son derece hoş bir deneyim.

Neden olmasın!

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir