Gurbetçiler endişeli! Almanya ‘acı vatan’ olacak mı?

Almanya, Türk işçi göçünün başladığı 1960’lı yıllardan itibaren gurbetçi Türkler için umut kapısıydı. Ancak Rusya-Ukrayna savaşı sonrası başlayan ekonomik gerileme ülkedeki otomotiv sektörünü derinden etkilemeye başladı. İki büyük otomotiv üreticisi küçülmeye giderken, bu sektörde çalışan yaklaşık 60 bin kişilik Türk işçi ise endişe içinde.

Gurbetçiler endişeli! Almanya ‘acı vatan’ olacak mı?

Haber Global’den Mert İnan’ın haberine göre, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası ekonomik dengeleri sarsılan Almanya’da gurbetçi Türklerin geleceğine ilişkin endişeler artmış durumda. 3.5 milyondan fazla gurbetçinin yaşadığı Almanya’da son bir yıllık süreçte, özellikle otomotiv sektöründeki küçülme, Türk işçileri de kaygılandırıyor. Ülkede yaşanacak olası ekonomik krizden en çok Türk işçilerin olumsuz etkileneceği belirtilirken, Türkiye’nin 21 milyar 79 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiği Almanya’nın geleceğinin, Rusya-ABD denkleminde şekilleneceği öngörülüyor.

19 BİN İŞÇİ AZALDI 

Son bir yıl içinde Almanya’daki otomotiv sektöründe yaşanan ekonomik sorunlar ise rakamlara yanmış durumda. Almanya, Avrupa’nın en büyük otomobil üreticisi olarak, 2023 yılında 4,1 milyon araç üretti. Ancak sektördeki zorluklar, üretim ve satışlarda gözle görülür bir düşüşe yol açtı. 2024 yılının ilk yarısında otomobil satışları yüzde 4.7 oranında azalarak 269 milyar Euro’ya geriledi. Sektördeki istihdam durumu da iç açıcı değil. 2024 yılı sonunda otomotiv sektöründe yaklaşık 761 bin kişi çalışıyor ancak önceki yıla göre sektördeki çalışan sayısı yaklaşık 19 bin kişi azaldı.  Öte yandan yüksek enerji maliyetleri ve Çinli üreticilerin artan rekabeti, Alman otomotiv üreticilerinin karlılığını olumsuz etkiliyor. ABD’nin uyguladığı yüzde 25’lik gümrük tarifeleri de Alman otomotiv sektörünü ciddi şekilde etkilerken,  2025 yılı için 200 milyar Euro’ya kadar ekonomik kayıp öngörülüyor. Almanya’da otomotiv sektöründeki gurbetçi Türk işçi oranı yüzde 3 olarak tahmin ediliyor. Özellikle Audi’nin merkezlerinin bulunduğu Ingolstadt ve Neckarsulm gibi şehirlerde, 60 bin kişilik Türk işçi nüfusu çalışıyor.

TÜRKİYE İÇİN TEHDİT 

Ülkedeki siyasi ve ekonomik tabloyu değerlendiren uzmanlar, yaşanacak olası bir krizden en çok gurbetçi Türklerin etkileneceğini dile getiriyor. Uluslararası İlişkiler Uzmanı  Prof. Dr. Hasan Köni ise Almanya’nın ABD’nin etkisi altında ekonomisini daha da daraltabileceğini ve bunun Türkiye’nin ekonomik ilişkileri için de bir tehdit oluşturduğunu belirtiyor. Köni, “Alman ekonomisi gerilerse, birçok gurbetçi Türk işsiz kalabilir. Özellikle otomotiv ve sanayi sektörlerinde çalışmakta olan Türk işçileri, işten çıkarmalarla karşı karşıya kalabilir,” şeklinde konuşuyor.

DURGUNLUK GEÇİCİ Mİ?

Bir diğer uzman, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener ise Almanya’daki durgunluğun geçici olduğunu savunuyor. Şener, “Almanya halen çok güçlü bir ekonomiye sahip. Ancak kısa vadede otomotiv sektöründe yaşanan daralma ve Çin’in elektrikli araç pazarındaki yükselmesi gibi unsurlar, Almanya’nın dış ticaretini etkileyebilir” bilgisini veriyor.

VİZE HAKSIZLIĞI

Öte yandan Almanya’daki işsizlik rakamlarının artabileceğine ilişkin endişelerin yanı sıra bir diğer sorun ise Türk vatandaşlarına getirilen vize zorluğu. Almanya’ya yerleşmesi ve vize başvurularının sonuçlanması şu an ortalama 10-14 hafta sürerken, Suudi vatandaşlarının vize başvuruları ise birkaç gün içinde sonuçlanabiliyor. Bu durum, özellikle Türkiye’den Almanya’ya yeni göç edenlerin aile birleşimi, öğrenci ya da işçi vizeleri için zorluklar yaratıyor.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir