Hollanda’da 67 yaş üzeri çalışan emekli sayısı artıyor! Nedenleri farklı

Hollanda’da son on yılda, 67 yaş ve üstündeki çalışan sayısı iki katından fazla artarak 105 binden 223 bine yükseldi.

Hollanda’da 67 yaş üzeri çalışan emekli sayısı artıyor! Nedenleri farklı

Merkezi İstatistik Bürosu CBS’in verilerine göre, 2023’te 67 yaş ve üzeri vatandaşların yüzde 7,5’i emeklilik yaşı gelmiş olmasına rağmen çalışmaya devam ediyor. On yıl önce bu grup içinde 105 bin çalışmaya devam ederken şuanda sayı 223 bine çıkmış durumda.

CBS, AOW yaşı her yıl değişkenlik gösterdiği için karşılaştırma yapabilmek için 67 yaş sınırını esas almış.

Hollanda’da AOW yaş sınırını artışı, yaşam beklentisinin artmasına dayanarak, adım adım yükseltiliyor. 2013 yılında AOW yaşı 65 yıl 1 ay iken, 2023 yılında 66 yıl 10 aya çıktı. Gelecek yıl AOW yaş sınırı 67’ye çıkartılacak.

NEDEN ÇALIŞIYORLAR?

Emeklilik yaşı gelmiş olmasına rağmen çalışmaya devam edenlerin büyük bir kesimi, çalışmayı sevdikleri için devam ettiklerini belirtiyor.

Bazıları ise sosyal kontağın devam etmesi veya genç insanlarla çalışmanın insanı zinde kıldığı inancıyla devam ediyor.

Emekli olacağı zaman alacağı maaşın kendisine yetmeyeceğini düşündüğü için çalışmaya devam edenlerin sayısı da azımsanmayacak kadar fazla.

Emeklilik yaşından sonra çalışmaya devam eden çoğu kişi yarı zamanlı bir işte çalışıyor ya da serbest çalışan olarak faaliyet gösteriyor.

Bazıları ise emekli maaşını almaya devam etmeyi seçip çalışmayı ekstra bir gelir olarak görüyor.

İŞVERENLER İÇİN DE CAZİP  

67 yaş üzeri bireyleri işe almanın işverenler için de faydaları var. Başta bu kişinin daha fazla deneyimi olması şirkete artı puan sağlayabiliyor. Bunun yanı sıra 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe giren uygulamaya göre, işverenler, emeklilik yaşını geçmiş bir çalışanı hastalandığında sadece altı hafta maaşını ödemek zorunda. Daha önce bu süre 13 haftaydı.

İşveren, çalışanın sözleşmesini sonlandırırken de tazminat ödemesi yapmak zorunda değil. Ayrıca, bu çalışanlar için işsizlik sigortası ve AOW gibi ekstra prim ödemeleri yapılmasına da gerek yok.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir