İkinci emeklilik sistemi: Erdursun, detayları açıkladı

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, Orta Vadeli Program’da yer alan tamamlayıcı emeklilik sistemine yönelik merak edilenleri yanıtladı.

İkinci emeklilik sistemi: Erdursun, detayları açıkladı

İkinci bir emeklilik mi geliyor? OVP’de yer alan tamamlayıcı emeklilik sistemi ne? İkinci emeklilik ne zaman başlayacak? 2. emeklilik çalışanlara zorunlu mu? Emekli primini fonlar mı işletecek? Kıdem tazminatı devam edecek mi? Tamamlayıcı emeklilik sistemi ne?

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, merak edilen soruların cevaplarını Habertürk TV’de yanıtladı.

Erdursun’un konuyla ilgili açıklamaları şöyle:

“Türkiye’de bir emeklilik sistemi var. SSK’dan, Bağ-Kur’dan, Emekli Sandığı’ndan, Banka Sandığı’ndan emekli olabiliyorsunuz. Bir de bunun yanında bireysel emeklilik sistemi var. Bireysel emeklilik sistemi bir emeklilik sistemi değil. Bes bir tasarruf sistemidir. 45 yaşına kadar çalışanlarda zorunluluk esasına dayanır ve çalışanların brüt ücretinin yüzde 3’ü kadar kesinti yapılır, bireysel emeklilik sistemine aktarılır. Paranızı değerlendirirsiniz.

Bireysel emeklilik sisteminin üzerine, deniliyor ki kıdem tazminatını fona devredelim. İşverenler bu kıdem tazminatları için hesaplanacak tutarı bu fona aktarsın ve yeni bir tamamlayıcı emeklilik sistemi oluşsun.

Amaç şu; Emekli aylıkları Türkiye’de düşük, biz öyle bir sistem getirelim ki, en azından düşük emekli aylıklarıyla karşılaşan kişiler, 56 yaşından sonra birikmiş toplu bir para alsınlar, ya da istiyorlarsa da emekli aylığına ilave küçük bir para alsınlar.

Bireysel emeklilik sistemiyle, kıdem sistemini birleştirip; tamamlayıcı emeklilik sistemi adı altında yeni bir sistem oluşturmaya çalışıyorlar.”

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir