İklim değişikliği kayısı üreticilerini korkutuyor

Etkili olan kar yağışı ve soğuk havanın ardından kayısı üreticileri don endişesi yaşıyor.

İklim değişikliği kayısı üreticilerini korkutuyor

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, hava sıcaklığının gece sıfırın altında seyretmesi nedeniyle kayısı çiçeklerinde oluşacak hasarın ilerleyen zamanlarda ortaya çıkacağını belirtti.

‘İKLİM KRİZİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ’

İklim değişikliğiyle birlikte kayısı çiçeklerinin ciddi anlamda zarar göreceğini ifade eden Ramazan Özcan, “Biliyorsunuz dünyada bir iklim değişikliğinden bahsediyoruz. Ülkemiz ve Malatya bundan etkileniyor. Her farklı bir iklim krizi ile karşı karşıya kalıyoruz. Bir yıl nisan yağışlarının vakitsiz gelişiyle bazı yıllarda ilkbahar geç donlarının zamanları ve sürelerinin değişimiyle karşı karşıyayız. Bu yıl da yine çok olağanüstü bir iklim değişikliğiyle karşı karşıyayız” dedi.

‘İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE İŞLER TERSİNE DÖNDÜ’

Kayısı çiçeklenme döneminin soğuk havalardan dolayı geçmiş yıllara göre geciktiğini ve kayısı çiçeklerinde oluşacak hasarı ilerleyen zamanlarda görmenin mümkün olacağını dile getiren Özcan, “Özellikle kayısının çiçeklenme dönemi geçmişte Mart ayının ilk haftasında başlıyordu. 1989’lı yıllarda aslında kayısı nisan ayında çiçek açıyordu. O aradaki iklim değişikliği ile iş tersine döndü. Tabi bu yıl mart ayının ilk haftasındaki çiçeklenme dönemi çok şiddetli bir soğuk hava dalgasıyla karşı karşıya kaldı”

‘SOĞUK HAVA DEVAM EDİYOR’

“Bu bütün Türkiye’de ciddi anlamda etkisini gösterdi. Bu soğuk hava devam ediyor. Tabi soğuk havanın kayısı üzerindeki etkilerini görmek lazım. Şu anda herhangi bir hasar konuşmak, hasar tespitinde mümkün değil.”

“Kamuoyunda izahı olmayan açıklamalara dikkat edilmemesi gerektiğini söyleyeyim. Kayısı şu anda tomurcuklanma döneminde, kısmen rakımı düşük bölgelerde özellikle; Baskil, Doğanyol, Eski Malatya, Kale ilçelerinde kayısının patlama dönemini yaşıyoruz. Gece eksi 9’ları gördük. Dolayısıyla o bölgelerde hasar oluştu mu. Bunu şimdi konuşmak mümkün değil. Önümüzdeki dönemlerde çiçek açmasıyla birlikte hasarı öğrenebiliriz” şeklinde konuştu.

‘ÇİÇEKLENME DÖNEMİ YAŞANACAK’

Normalde şartlarda bir ay süren çiçek açma döneminin iklim değişikliğinden dolayı bir hafta içesinde gerçekleşebileceğini ifaden eden Özcan, “Burada önemli bir konu var ki Malatya geneli çok hızlı bir şekilde çiçeklenme dönemi yaşayacak. Normalde bir ay süren çiçeklenme dönemi, bir hafta içerisinde sonuçlanabilir. 650 rakımla 1300 rakım aynı anda çiçek açabilir. Çünkü tomurcuklar önemli miktarda gelişti, havaların ısınmasını bekliyor” diye konuştu

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir