İmece uydusu fırlatma öncesi test evresinde

Bursa Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda TRT AVAZ’da yayınlanan Bursa’da Ramazan Akşamları Programı’na canlı konuk olan Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım önemli açıklamalarda bulundu.

İmece uydusu fırlatma öncesi test evresinde

Türkiye Uzay Ajansı‘nın kurulma amacı ve dört koldan yürüttüğü proje ve programlarla ilgili bilgi veren Kurucu Başkan Serdar Hüseyin Yıldırım, “Uzay Ajansımız 2018’in sonunda kuruldu.

“Uzay Ajansı aslında çok beklenen ve kuruluşu çok önemli bir devlet kurumu. Çünkü uzayla ilgili tüm faaliyetleri koordine edecek, ana stratejiyi belirleyecek, yol haritasını çıkaracak, yurt dışındaki bütün kurumlarda bütün ülkeler nezdinde Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil edecek, üniversitelerin programlarını geliştirmeyi sağlayacak.”

‘UZAY AJANSI ÇOK ÖNEMLİ’

“Yüksek lisans ve doktora programlarını yönlendirecek yani Türkiye’de uzay ile ilgili ne yapılıyorsa bunların hepsinden sorumlu ve hepsinin yönlendirmesini koordinasyonunu ve stratejisini sağlayacak olan ana kurum; çatı kuruluş. Uzay Ajansı o yüzden çok önemli” dedi.

‘2. UZAY ÇAĞI’

“Dünyanın 2. uzay çağını yaşadığını ve bu 2. dönemde uzayda söz sahibi olan güçlü ülkelerin yerini güçlü şirketlerin devraldığını aktaran Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, “1957 yılında başlayan uzay çağı aslında iki kutuplu bir dönemdi. Bir tarafta Sovyetler Birliği diğer tarafta ABD. Uzay çalışmaları da böyle yürüyordu. Bu iki büyük güç birbiri ile yarışıyordu. “Hatta savaşıyordu bile” diyebiliriz.

‘YENİ ÇAĞDA DURUMLAR DEĞİŞTİ’

“O kadar sıkı bir rekabet vardı. Ama şimdi yeni çağda artık bu değişti. Devletlerden şirketlere doğru bir kayış başladı. Büyük şirketler devletlerin yapmakta olduğu işleri üstlenerek hızla ilerliyorlar ve esas işleri onlar yapıyorlar. Dolayısıyla Türkiye’de de böyle bir yapıya geçmek zorundayız.”

‘DEVLET ÖNCÜLÜK YAPACAK’

“Ama öncelikle devlet öncülük yapacak. Çünkü bu işler hem zor, pahalı hem de riskli konular ve çalışmalardır. Dolayısıyla devlet öncülük yapacak ve kaldık ki yapıyor. Devlet kurumlarıyla bu işler şu an Türkiye’de yürütülüyor.”

“Uzay Ajansı da bunlardan bir tanesi. Ama mutlaka bizim yakın gelecekte ileride yapmamız gereken mutlaka bir ekosistem geliştirmektir. Yani özel sektörü de bu işin içine çekmektir ki o dinamizmi kazanalım ve daha hızlı ilerleyelim. ”

“Dolayısıyla yeni dönemin özelliği bu işin artık çok tabana yayılması, bütün devletlerin bütün ülkelerin uzayda bir şey yapmaya çalışması ve şirketlerin de burada çok önemli rol almalarıdır” dedi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir