İranlılar Reisi’yi anıyor: Tebriz, Tahran ve Kum’da yas

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve beraberindekiler, helikopter kazasında yaşamını yitirdi. İranlılar önceki gün başladıkları anma törenlerine dün Tebriz, Tahran ve Kum’da devam etti. İran’ın dini lideri Ali Hamaney, bugün Tahran Üniversitesi’nde cenazelerin namazını kıldıracak. Cenaze törenine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da katılacak.

İranlılar Reisi’yi anıyor: Tebriz, Tahran ve Kum’da yas

İran’ da binlerce kişi, helikopeter kazasında hayatını kaybeden Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve diğer liderleri anmak için ilk olarak Tebriz’de toplandı.

Düzenlenen törende, naaşların bulunduğu aracın etrafında toplanan İranlılar, cenazelerin üzerine çiçekler attı.

İran bayrakları ve cumhurbaşkanının portrelerini taşıyan İranlılar, Reisi’nin helikopterinin düştüğü sırada gitmekte olduğu kuzeybatıdaki Tebriz kentinde yürüyüşe geçti.

Cenazeler daha sonra uçakla başkent Tahran’a götürüldü.

Askerler hayatını kaybedenlerin naaşlarını kırmızı halı üzerinde taşıdı.

İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, yaptığı konuşmada, “Bu sevgili cumhurbaşkanına, çalışkan cumhurbaşkanına hizmet etme onuruna sahip olan biz hükümet üyeleri, sevgili halkımıza ve liderimize bu şehitlerin yolunu takip edeceğimize söz veriyoruz” dedi.

Tahran’ın ardından bir tören de Kum kentinde yapıldı.

Kum, İran İslam Devrimi’nin temellerinin atıldığı sembolik bir kent olarak biliniyor.

Reisi’nin öğrencilik yılları da burada geçti.

Cenazeler daha sonra tekrardan Tahran’a götürülecek ve ertesi gün başkentte büyük çaplı bir anma yapılacak.

Ülkenin dini lideri Ali Hamaney, bugün Tahran Üniversitesi’nde cenazelerin namazını kıldıracak.

Hamaney, en son ABD tarafından öldürülen Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin cenaze namazını kıldırmıştı.

Törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da katılacak.

İran resmi ajansı IRNA’nın haberine göre perşembe günü Dışişleri Bakanlığı’nda Abdullahiyan için cenaze töreni düzenlenecek.

Törenin ardından Abdullahiyan’ın naaşı Tahran’ın güneyindeki Rey kentinde bulunan Şah Abdülazim Hasani Türbesine defnedilecek.

Daha önce aynı kazada hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin cenazesinin perşembe günü Meşhed kentinde defnedileceği açıklanmıştı.

Reisi ve aralarında Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın da bulunduğu beraberindeki yedi kişiyi taşıyan helikopter, pazar günü sisle kaplı bir dağın yamacına düştü.

Kazada, Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Malik Rahmeti, Tebriz Cuma İmamı Ayetullah Ali Haşim ve Reisi’nin güvenlik ekibinin üyeleriyle helikopter mürettebatı da hayatını kaybetti.

Helikopter ülkenin Kuzey Batısı’nda yer alan Doğu Azerbaycan eyaleti sınırları içinde düştü.

Azeri mevkidaşı İlham Aliyev ile birlikte İran’ın Azerbaycan sınırında ortak bir baraj projesinin açılışını yaptıktan sonra Tebriz’e dönüş uçuşu sırasında kötü hava koşulları nedeniyle Reisi’nin helikopteriyle irtibat kesilmişti.

Büyük bir arama kurtarma operasyonu başlatıldı ve devlet televizyonu önceki gün erken saatlerde ölümünün teyit edildiğini duyurdu.

Hamaney, kazanın ardından ülkede beş günlük yas ilan etti.

Ülke çapında yas tutulurken Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanı Muhammed Bagheri, kazayla ilgili soruşturma başlatılması talimatı verdi.

Cenazelerin perşembe günü Meşhed’de toprağa verilmesi bekleniyor.

Cenaze törenine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da katılacak.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir