İşte gençleri bekleyen emeklilik sürprizi

Geçmiş dönemlerde çalışıp bugün emekli olanlar, ilk defa sigortalı olup ilerde emekli olacak kişilere göre daha şanslılar. Sisteme yeni girenler dezavantajlı bir durumdadır. Çünkü hem çok geç emekli olacaklar hem de çok düşük emekli maaşları ile karşı karşıya kalacaklardır.

İşte gençleri bekleyen emeklilik sürprizi

ÖZGÜR ERDURSUN – Türkiye’de emeklilik yaşı yıllar itibari ile değişti.

2000 yılına kadar emekli olanlar, kademeli emeklilik sistemi ile emekli olabiliyorlar ve kademeli emeklilik sistemi ile beraber de ilk işe başlama tarihlerine göre emeklilikleri; kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşına kadar çıkıyor.

2000-2008 arasında emeklilik; kadınlarda 58, erkeklerde 60, 2008’den sonra ise kadınlarda ve erkeklerde emeklilik yaşı 65 yaşına kadar çıkıyor.

Bugün ülkemizde sigortalı olanlar hem geç emekli olacak, aynı zamanda kendi adlarına maaşlarına göre Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilen primler emekli maaşlarını belirleyecek.

Ülkemizde 14,5 Milyon SSK’lı çalışan var ve bunun yanında yaklaşık 3 Milyon Emekli Sandığı, 3 Milyon da Bağ-Kur’lu var.

Emekli Sandığı’na tabi olanlarda devlet tam bildirim yaptığı için bir problem yok. Ancak Bağ-Kur ve SSK’lı çalışan yaklaşık 17,5 Milyon kişi emekli olduğunda, bu kişilerin büyük bir bölümü özellikle SSK’lıların 14,5 Milyon (6,5 Milyonu asgari ücret ile bir çoğu da asgari ücrete yakın rakamlarla yani toplamda 10 Milyon kişi) asgari ücret ve asgari ücrete yakın rakamlarla çalışıyor.

Bağ-Kur’lular primlerini genelde asgari ücret tutarlarından ödüyorlar. Bağ-Kur primlerini yüksekten ödeyenlerin oranı yüzde 10. Yüksek çoğunluk düşük prim ödemekte. Bunun sonucunda da emekli olunduğunda düşük maaşlarla karşı karşıya kalınacak.

Asgari ücretle bugün ilk defa sigortalı olmuş ve primleri bu tutarlarla ödenen kişi emekli olduğunda bugünkü şartlara göre 1.000TL civarı emekli aylığı alacak. 1.000TL bir emekli maaşı değildir. Bu nedenle geçmiş dönemlerde annenizin, teyzenizin, dayınızın, babaannenizin, anneannenizin emekli olduktan sonra sistemden çıkıp, çalışmadığı gibi bir şansınız olmayacak. Geçinmek için muhakkak çalışmaya devam etmeniz gerekecek.

Böyle bir sistem ne kadar sürdürülebilir bir sistem olur? Bunu bilemiyoruz. Geçmiş dönemlerde çalışıp bugün emekli olanlar, ilk defa sigortalı olup ilerde emekli olacak kişilere göre daha şanslılar. Sisteme yeni girenler dezavantajlı bir durumdadır. Çünkü hem çok geç emekli olacaklar hem de çok düşük emekli maaşları ile karşı karşıya kalacaklardır.

Ülkemizde gelecekle ilgili planlar bu doğrultuda yapılmadığı takdirde ileride emekliliğin hiçbir anlamı kalmayacaktır.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir