İsveç terör yasasını değiştiriyor

Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın terör örgütlerine destekleri gerekçesiyle iki ülkenin NATO’ya üyeliğine karşı çıkıyor. Türkiye’nin endişelerini ciddiye aldıklarını belirten İsveç, terör yasasını değiştirmeye hazırlanıyor. 349 sayfalık yasa metni ile terörle bağlantılı suçların hepsinde cezalar ağırlaştırılacak. Yasa Temmuz 2023’te yürürlüğe girecek.

İsveç terör yasasını değiştiriyor

NATO’ya üye olmak isterken Türkiye’nin vetosuyla karşılaşan İsveç, terörle mücadele yasasınında değişikliğe gidiyor. Yasa aslında, İsveç Parlamentosu Riksdag’da geçen 31 Mayıs’ta kabul edildi. 1 Temmuz 2023’te ise yürürlüğe girecek.

Peki o yasa ne içeriyor?

İsveç’in yeni “terör suçları yasası” terörle bağlantılı suçların ele alındığı mevcut üç farklı yasa yerine daha etkili tek bir düzenleme getiriyor. 349 sayfalık yasa metni ile terörle bağlantılı suçların hemen hepsinde cezalar ağırlaştırılıyor. Düzenleme ile nelerin terör eylemi olduğuna dair liste de yürürlükten kaldırılıyor ve bir ülke organizasyon ya da topluluğu ciddi şekilde zarar vermek amacıyla işlenen tüm suçların terör suçu olarak değerlendirilmesinin önü açılıyor. Ayrıca terörün teşvik edilmesi ve finansmanına yönelik ilave önlemler de getiriliyor.

Kısa bir süre önce parlamentoda vekillere hitap eden İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Türkiye’nin veto gerekçeleri konusunda ilerleme kaydetmek istediklerini söyledi. Linde, “İsveç, terörü mümkün olan en güçlü şekilde kınıyor. Yeni ve daha sert terör yasası yürürlüğe girecek, hükümet daha sıkı önlemler almaya da hazırlanıyor.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir