İsveç’in NATO üyeliği: Kritik toplantı sonrası açıklama

Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında NATO üyeliğine yönelik kurulan Daimi Ortak Mekanizma’nın 5. toplantısı, Brüksel’deki NATO Karargahında gerçekleştirildi. Toplantı sonrası açıklama yapan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “İsveç adım attı ancak terörle mücadelede sağlam tavır sergilemeleri şart.” dedi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de “İsveç’in Nato üyeliğinin vakti geldi. Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsveç Başbakanı ile görüşeceğim.” ifadelerini kullandı

İsveç’in NATO üyeliği: Kritik toplantı sonrası açıklama

Türkiye, Finlandiya ve İsveç tarafından NATO üyeliğine yönelik 28 Haziran 2022 tarihinde imzalanan Üçlü Muhtıra’da tesis edilen Daimi Ortak Mekanizma’nın 5. toplantısı, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in ev sahipliğinde; Türkiye, Finlandiya ve İsveç heyetlerinin katılımı ile Brüksel’de gerçekleştirildi.

Türkiye heyetinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç ve Bakan Yardımcısı Büyükelçi Burak Akçapar yer aldı. Toplantıda, Finlandiya ile İsveç’in özellikle terörizmle mücadelenin çeşitli boyutları bağlamında Üçlü Muhtıra temelinde attıkları adımlar gözden geçirildi.

‘TERÖRLE MÜCADELEDE SAĞLAM TAVIR SERGİLEMELERİ ŞART’

Toplantı sonrası açıklama yapan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “İsveç’in NATO’ya katılım sürecini ele aldık. İsveç adım attı ancak terörle mücadelede sağlam tavır sergilemeleri şart. İsveç’in terörle mücadelede risk getirmemesi gerekiyor. Üçlü Anlaşma’nın gerekleri harfiyen yerine getirilmelidir” dedi.

Fidan, “PKK, FETÖ gibi terör örgütleri ve bunlarla bağlantılı yapılar, İsveç sokaklarında gösterilerine devam edecekse eleman devşirebilecekse mali kaynaklara erişim sağlayabilecekse mevzuat değişiminin Türkiye için bir manası kalmıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Dışişleri Bakanı Fidan, NATO’ya üyelik için müstakbel müttefiklerin Türkiye’ye askeri malzeme ihracatında yaptırım ve kısıtlama uygulamalarına son vermelerinin gerektiğinin de altını çizdi.

Fidan, “Öte yandan Kurban Bayramı’mızın ilk gününde milyarlarca Müslümanın kutsal kitabı Kur’an-ı Kerim’e alçakça saldırılmasına izin verilmesi, göz ardı edebileceğimiz bir durum değildir. Üstelik bu ilk kez de olmuyor. Terör örgütlerinin ekmeğine yağ süren eylemlere izin veren bir ülkenin terörle mücadeleye nasıl katkı getireceği tartışmaya açık hale geliyor.” değerlendirmesinde bulundu.

İsveç’in taahhütlerini yerine getirdiği iddiasını ayrıca incelemek gerektiğine işaret eden Fidan, “zaman baskısının” bir metot olarak kullanılmasını tasvip etmediklerini kaydetti.

ERDOĞAN İLE KRİSTERSSON NATO ZİRVESİ’NDE GÖRÜŞECEK

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Stoltenberg, toplantıyı “verimli” olarak değerlendirdi.

Finlandiya ve İsveç’in, Madrid’de NATO üyeliği başvurusu hakkında imzalanan Üçlü Muhtıra’nın gereklerini yerine getirdiğini savunan Stoltenberg, tüm NATO müttefiklerinin teröre karşı birlikte durduklarını ifade etti.

Stoltenberg, Finlandiya’nın nisanda ittifaka katıldığını belirterek, “İsveç’in de ittifaka katılma zamanı gelmiştir. İsveç’in Üçlü Muhtıra kapsamında yapması gerekenleri yerine getirdiği konusunda açık oldum.” diye konuştu.

Bugünkü toplantıya katılan tarafların iyi ilerleme sağlandığı konusunda mutabık kaldığını belirten Stoltenberg, “Hepimiz İsveç’in tam üyeliğinin tüm müttefiklerin güvenlik açısından çıkarına olduğu konusunda hemfikiriz ve hepimiz bu süreci en kısa sürede tamamlamak istiyoruz.” ifadesini kullandı.

Stoltenberg, şöyle devam etti:

“İsveç’te, Türkiye’ye ve NATO’ya karşı gösteriler yapıldığını gördük. Bunlar İsveç’in NATO’ya katılmasını durdurmak, terörle mücadele işbirliğini sekteye uğratmak ve ittifakımızı zayıflatmayı amaçlıyor. Şunu iyi görmeliyiz; bu provokasyonlardan tek faydalanacak olanlar NATO’yu bölmek isteyenlerdir. İsveç’in üyeliğinin gecikmesi PKK’yı ve Rusya Devlet Başkanı Putin’i memnun edecektir.”

İsveç’in üyeliğinin yakında mümkün olabileceğini teyit ettiklerini dile getiren Stoltenberg, “İsveç’in üyeliğinin onaylanması Türkiye ile işbirliğinin biteceği anlamına gelmez. Finlandiya’nın çalışmalarının bugün gösterdiği gibi, bunun tam tersi olacaktır.” dedi.

Stoltenberg, ayrıca 11 Temmuz’da Vilnius’ta başlayacak iki günlük NATO Zirvesi’nde Türkiye ile İsveç arasında liderler düzeyinde toplantı yapılacağını söyledi.

Stoltenberg, “Pazartesi günü Vilnius’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ulf Kristersson’un katılacağı bir toplantı düzenleyeceğim.” diye konuştu.

‘KARAR TÜRKİYE’YE AİT’

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström de, toplantıya ilişkin, “Gelecek hafta olumlu bir karar bekliyoruz ama karar Türkiye’ye ait” açıklamasında bulundu.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir