İTÜ Mezunları Derneği’nde ‘5N1K Afet Yönetimi ve Bursa’ programı

İTÜ Mezunları Derneği Bursa Şubesi, Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun katılımıyla Bursa’da afetlere karşı yapılması gerekenler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

İTÜ Mezunları Derneği’nde ‘5N1K Afet Yönetimi ve Bursa’ programı

HABER: MESUT ERDOĞAN

İTÜ Mezunları Derneği Bursa Şubesi olarak Dr. Mikdat Kadıoğlu‘nun katılımıyla İTÜ Evi’nde ‘5N1K Afet Yönetimi ve Bursa‘ başlığıyla afetlere karşı yapılması gerekenler hakkında program gerçekleştirdi.

Açılışta konuşan İTÜ Mezunları Derneği Bursa Şubesi Başkanı Hasan Tuğcu şu ifadeleri kullandı:

Türkiye coğrafi konumu nedeniyle çeşitli doğal afetler altındadır. Özellikle deprem konusunda tehlike altındayız. Depremin karşısında ne kadar hazırlıklı olmamız gerektiği sürekli hatırlatılmaktadır. Maraş depremleri bunu bize acı bir şekilde hatırlatmıştır. Depreme ne kadar hazırlıklı olmamız gerektiğini hatırlatmıştır. Çabalarımızı ve eylemlerimizi artırmalıyız. Bursa hem tarihsel hem ekonomik açıdan büyük bir öneme sahiptir. Ne yazık ki deprem riski yaşayan şehirler arasındadır. Bursa’nın depreme ne kadar hazırlıklı olduğu konusunda çalışıp bilinçlenmemiz gerekmektedir. Deprem öncesi, esnası ve sonrasında yapılması gerekenleri bireysel ve toplumsal olarak almamız gerekir. Halkın bilinçlendirilmesi, binaların ve alt yapının afete hazırlıklı hale getirilmedi tedbirlerin başında gelmelidir. Çalışmalarımıza devam etmekteyiz.

Dr. Mikdat Kadıoğlu ise;

“Bir tehlikenin afete dönüşmesi için insanların ona maruz kalmalı, Afet Yönetimi Master Planı hazırlanmalı. Her önüne gelen proje getiriyor. Ben Belediye Başkanı olsam bir bütün olarak ele alıp parçalarına ayırır yapardım. Tekil projeler sağlıklı olmayabiliyor. Kısa ve uzun vadeli planlar belirlenmeli. Yukarıdaki insanın bu olaylara bir bütün olarak bakması, parçaları bir bütün hale getirmesi lazım. Risk, Türkiye’de tehlike olmuş. Afet diyorsunuz deprem diyorlar, sel diyorsunuz aşırı yağmur diyorlar. Tehlikenin afete dönmesi için buna maruz kalınıp etkilenilmesi lazım. Herkes fay konuşuyor, evet var ama fayı değiştiremiyorsun. Değiştiremeyeceğin şeyle uğraşmamalısın. Tehlikeyi afete dönüştüren maruz kalınması. Bunu konuşmuyor millet, buna önlem almalıyız.

Bir türlü Türkiye’de oturtamadık. Afet yönetimini bitmeyen tükenmeyen bir döngü gibi düşünün. Afet yönetiminde ilk önce riski yöneteceksiniz. Önce risk, sonra kriz yönetimi. Risk yönetimi yoksa kriz yönetiminde başarılı olamazsınız. Türkiye’nin sınıfta kaldığı yer, riski yönetilebilir seviyeye indirmeden hazırlık yapmaya çalışıyoruz, sonra afet olunca altında kalıyoruz.

Afet yönetimini yanlış anlamışız. Sadece arama kurtarma sanıyoruz. Afet yönetiminde önce risk ve zarar azaltılmalı. 100 lira varsa en az 70 lirayı buraya harcamamız lazım. Ne yapılırsa insan enkaz altında kalmaz mantığıyla çalışılması lazım. Burada çalışma yeterli değilse başarılı olamıyorsunuz. Çevre şehircilik risk, AFAD kriz yönetimi yapmaya çalışıyor. Bu ikisinin birleşip birlikte işi yürütmesi lazım.” dedi.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir