KDV indirimleri fiyatlara yansımadı mı?

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, KDV indirimlerinin fiyatlara yansımadığını söyledi.

KDV indirimleri fiyatlara yansımadı mı?

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, temel gıda ürünlerindeki KDV indirimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bayraktar, sabit fiyat uygulamasının çok dikkat edilmesi gereken, pratikte kolay olmayan bir uygulama olduğuna dikkat çekti ve “KDV indirimlerinin fiyatlara yansımadığını gördük” dedi.

‘STOKÇULUK ARTABİLİR’

“Yapılan zamlarla indirimler tüketiciye yansıtılmadı” diyen Bayraktar, “20 temel gıdaya sabit fiyat uygulaması iyi denetlenmezse KDV indiriminin sonuçlarına benzer şekilde fiyat artışlarıyla karşılaşabiliriz. Stokçuluk artabilir. Tüketiciye bir faydası olmayacağı gibi zarar eden devlet hazinesi olacaktır” diye konuştu.

‘FİYATLARI DOLAYI YOLDAN BASKILAYABİLİR’

“Ayrıca dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise, tüketici fiyatlarının sabitlenmesi, ilgili ürünlerin üretici fiyatlarını da dolaylı bir yoldan baskılayabilir” diyen Bayraktar, “Üretici sürekli artan gübre mazot yem, elektrik gibi maliyetleri satış fiyatına yansıtamazsa zarar eder, üretimi bırakabilir. Bu durumu gözden kaçırmamalıdır” diye konuştu.

RAMAZANDA TARLADAN MARKETE 5,9 KAT PAHALILIK

Öte yandan TZOB, Ramazan ayı ortasında üretici ile market arasındaki fiyat farkını da açıkladı.

Buna göre, ramazan ayı ortasında üretici ve market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 494 buçuk ile elmada görüldü. Elma 5,9 kat, kabak 4,6 kat, limon 4,5 kat, maydanoz 4,3 kat pahalıya tüketiciye satıldı.

TZOB Başkanı Bayraktar, “Ramazanın başından bugüne kadar olan süreçte markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 40 ile beyaz lahana oldu. Bu ürünü yüzde 31 ile pırasa, yüzde 30 ile maydanoz takip etti” dedi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir