Keles kırsal turizmde ayağa kalkacak

Keles Belediyesi, Merinos Göl Park Cafe’de düzenlediği basın davetinde 5. Türk Dünya Ata Sporları ve Şenliği tanıtımı ve 2019-2022 faaliyet raporunu açıkladı.

Keles kırsal turizmde ayağa kalkacak

Keles Belediyesi Başkanı Mehmet Keskin,  Bursa Merinos Göl Park’ta basınla kahvaltıda buluştu. Keskin, 2019-2022 yılları arası faaliyet raporunu açıklarken Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 23-24 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek 5. Türk Dünyası Ata Sporları Şenliği’nin ve 54. Keles Kocayayla Kültür Şöleni’nin tanıtımını da gerçekleştirdi.

Başkan Keskin’in açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

KÜLTÜR ŞENLİKLERİ DÜZENLENECEK

23 Temmuz Cumartesi ve 24 Temmuz Pazar tarihlerinde Keles’te düzenlenecek olan ‘5. Türk Dünyası Ata Sporları Şenliği’nin yarın saat 19.00’da Cumhuriyet Caddesi’ndeki kortej ile başlayacağını söyleyen Mehmet Keskin, “Etkinlikler, Keles Kocayayla’da kültür, sanat ve spor müsabakaları ile devam edecek. Pazar günü ise 54’ncü Kocayayla Kültür Şöleni yapılacak. Düzenlenen şölene Bilal Erdoğan katılım sağlarken aynı zamanda TÜRKSOY Genel Sekreteri de gelecek” ifadelerini kullandı.

RAFTİNG MÜJDESİ

Keles’te slow city yani ‘yavaş şehir’ uygulamasını başlattıklarını söyleyen Belediye Başkanı Mehmet Keskin, “ Keles için olmazsa olmaz kırsal turizme dair çalışmalarımızı yapmaya devam ediyoruz. Keles merkezinde kültür evi gerçekleştiriyoruz. Kadın kooperatif ve dernekleri oluştu. Kocayayla’nın altyapısı yenilendi. Ayrıca Kocayayla’daki bungalov evleri de bitti. 6 eski ahşap bungalov, 8 tek katlı ahşap giydirmeli, 10 tane çift katlı ahşap giydirmeli evlerimiz var. Önümüzdeki dönemde restoran da faaliyete geçecek. Rafting Orhaneli’nden önce Keles’te başlamıştı. İki BEBKA projemiz vardı. Dağ bisikletlerimizi, ATV ve UTV’lerimizi aldık. Keles’te birkaç çeşit parkurda raftingimiz önümüzdeki dönemde başlayacak” dedi.

SICAK ASFALT ÇALIŞMASI

Bursa-Keles karayolunun 9’dan 12 metreye çıkarılarak sıcak asfalt imarı yapıldığını söyleyen Mehmet Keskin, “Keles ile Tavşanlı arasında bir yolumuz var 50 KM’lik bir yol. Bu yola eskiden bir kaplama yapılmış ve iki araç geçemeyecek pozisyondaydı. Geçen  sene bu konu hakkında çalışmalara başladık ve Keles-Tavşanlı arasındaki 45-50 kilometrelik yol karayolunun 14 kilometresi sıcak asfalt yapılacak. Keles Göleti sulama boru hattında 6 kilometrelik kısmı açılacak. Dağdibi’nde 6 mahalle sulamadan faydalanabiliyor. Kocayayla Göleti sulama sistemleri tamamlanmak üzere. Keles’in merkezinde yer alan kültür merkezi tamamlandı” şeklinde konuştu.

ATIK SU TESİSİ YAPILDI 

Keles’in su problemine değinen Başkan Keskin, “Keles’in suyu yağmur yağınca bulanık akardı. Buna rağmen yaptırdığımız tahliller sonucunda çok kaliteli bir suyumuz olduğunu ifade edebiliriz. Ama bulanık olması nedeniyle insanlar içmek istemiyordu. Şu anda 5.5 milyon liralık arıtma tesisimiz tamamlandı. Bizim bütçemiz 12 milyon lira, bizim tamamlamamız mümkün değildi. Büyükşehir Belediyemizin katkılarıyla hizmete aldık. Ayrıca Başkan Aktaş’ın destekleriyle atık su arıtma tesisi yapıldı ve bu sayede suları temizleyip doğaya bırakacağız” diye konuştu. Çilek ve kiraz mevsiminde dışarıdan işçi geldiğini dile getiren Keskin. “İki mahallede 150 metrekarelik işçi konaklama merkezi gerçekleştirdik. Kısmen faaliyete geçti, seneye tam kapasiteli çalışacak. Baraklı’da da ürün toplama merkezini hizmete alacağız. 4 mahallemize mahalle binası yaptık. Öğrencilerimize kültürel faaliyette destek oluyoruz” dedi.

ÇÖREKOTU ATILIMI

Keles’teki tarım faaliyetini aktaran Keskin, “Belli bölgemizde çörek otu yetişiyor. Yetişen bu çörek otu çok kaliteli ve dünya ölçeğine baktığımızda en kaliteli yetişen ürün olarak görülüyor. Ayıklanmayan çörek otunun kilosu 5-6 TL gibi bir fiyata satılıyordu. Daha sonra ayıklama makinesi için Yazıbaşı Mahallesi’nde bir yer yaptık. Ayıklamanın ardından kilosu 35-40 lira oldu” diye konuştu.

KİRAZ İHRACATA GİTMİYORDU

Keskin, kirazın ihracata gitmediğini belirterek, “Keles’in kirazı var şu anda kilosu 60 TL. Geçtiğimiz dönemde ihracata gitmiyordu. Ve bizler de UYMSİB Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan’la iletişime geçtik. Geçen sene kirazın ihracatıyla ilgili çalışmalar yeniden başladı. Kiraz ağaçları kesiliyordu, yenileri dikilmeye başladı. Çilekte başlıca mahallelerde sera faaliyeti hayata geçti. 6-7 ay açıkta, serada da 10 ay üretim devam ediyor” ifadelerini kullandı.

KELES’E TOKİ MÜJDESİ

Keles merkezinde bir konut sıkıntısı yaşandığını aktaran Başkan Keskin, “TOKİ’nin olduğu alanda TKİ’ye ait lojmanlar bulunuyor. Ömrü tamamlandı, yıkılacak. Genel müdürlükle yaptığımız görüşmeyle imara açılması yönünde görüş birliğine varıldı. TOKİ’yle yaptığımız görüşme sonucunda orada da konut yapılması için anlaşma sağlandı. Vatandaşlarımıza ev imkanı sağlanacak” dedi.

YATIRIMA KİMSE GELMEDİ

Kalınmada öncelikli bölge haline geldiklerini aktaran Keskin, “Buna rağmen kimse yatırım için gelmedi. Fabrika olarak gelmesinin esprisi yok. Tarımsal anlamda birtakım çalışmalar olursa önü açık olur. Dondurulmuş gıda elde etme noktasında firmalar da var. Kırsal turizm son derece önemli. Bu konuyla ilgili çalışma yapanlara da destek vereceğiz” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir