Kiracılar risk tespiti isteyebilir mi?

Kiracılar risk tespiti isteyebilir mi?

11 ili vuran deprem felaketinin ardından birçok kişi, oturduğu evin güvenilir olup olmadığını sorgulamaya başladı. Ama sadece ev sahipleri risk tespit talebinde bulunabiliyor. Peki bu noktada kiracılar ne yapacak? TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan cevapladı.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremle birçok ilde büyük yıkım yaşandı.

Yaşanan bu büyük felaketin ardından evleri fay hatları üzerinde bulunan vatandaşlar da risk tespiti yaptırmak için harekete geçti. Ama buna yanaşmayan ev sahipleri de var.

Peki kiracılar oturdukları evde risk tespiti yaptırabilir mi? TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan bu konuda, “Burada İBB’nin bir uygulaması var. İBB’nin sitesi üzerinden kiracılar da risk tespiti isteyebiliyor. Özellikle depremden önce yapılmış, on katı aşmayan binalarda İBB risk tespiti yapıyor. Burada bir karot örneği almadan cihazlarla yapılan bir incelemeyle binanın ne kadar riskli olduğu tespit ediliyor. Kiracılar bu durumdan faydalanabilirler” ifadelerini kullandı.

KİRACILAR NE YAPABİLİR?

Hürriyet’ten Gülistan Alagöz’ün haberine göre ise konunun uzmanları kiracılar için bir seçenek olduğuna dikkat çekiyor.

Kiracıların doğrudan başvuru yapamasa da Risk Tespiti isteme hakkı olduğunu dile getiren Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı avukat Ali Güvenç Kiraz, yapılacakları şöyle anlattı:

“Kiracılar dönüşüm yasasının uygulama yönetmeliğine göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüklerine başvurarak, binanın güçsüz olduğunu ve maliklerin harekete geçmediğini bildirebilirler. Bu durumda bakanlık, apartman maliklerine yazı yazar ve ‘30 gün içinde karot aldırın, yoksa ben yapar masrafı sizden tahsil ederim’ der. Böylece binada risk tespit süreci bir kiracının ilk adımı ile başlar.”

Binanın riskli çıkması durumunda kiracının da evi tahliye edeceğini hatırlatan Kiraz, sonrasındaki Kiracı hakları için şu bilgileri paylaştı:

“Ev yıkılıp yeniden yapıldıktan sonra ev sahibi önce eski kiracısını davet etmek zorundadır. Ancak burada eski değil yeni kira bedeli ile oturum sağlanır. Eğer ev sahibi eski kiracıya sormadan yeni bir kiralama yaparsa da son ödenen kira üzerinden bir yıllık bedeli ve taşınma giderini ödemek durumunda kalır.”

VELİLERİN DE HAKKI VAR

Son dönemde birçok velinin de okulların Deprem güvenliği konusunda endişeli olduğunu belirten avukat Kiraz, kiracılarda olduğu gibi velilerin de il müdürlüklerine şikâyetle süreci başlatabileceğini ekledi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir