KKTC’deki “sahte üniversite diploması” skandalına karşı “barkod” önlemi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “sahte diploma ve yolsuzluk” iddialarına dair “Gereği neyse yapılacak” dedi. Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu da barkod uygulamasını başlatacaklarını duyurdu.

KKTC’deki “sahte üniversite diploması” skandalına karşı “barkod” önlemi

MHP Mersin Milletvekili Levent Uysal’ın eşi Ece Uysal’ın kurduğu Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’ne yönelik “sahte diploma ve yolsuzluk” soruşturması kapsamında çok sayıda kamu görevlisi gözaltına alındığı öne sürüldü.

BirGün’ün haberine göre, birçok bürokratın, polisin ve siyasetçinin adının karıştığı olaya dair konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Yükseköğretim Kurulu’ndan (YÖK) destek talep ettik. YÖK’ün Yükseköğretim Planlama, Denetleme ve Akreditasyon Kurumu (YÖDAK) ile çalışmasıyla sıkıntılar giderilecek. Gereği neyse yapılacak” dedi.

25 Mart itibariyle Kuzey Kıbrıs’ın talebiyle Ada’ya gelen YÖK heyetinin çalışmalarına başladığını söyleyen Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu ise şunları söyledi:

“Yaşananlar üzerine KKTC Başbakanı Türkiye’ye, Cumhurbaşkanımıza yazı yazdı ve YÖK’ün burada sistem kurmasını istedi. YÖK heyeti de görüşmek üzere buraya geldi. YÖK, YÖDAK’a bu sistemi kurduğunda tek bir ekrandan, her bir öğrencinin ders seçiminden derslere devam edip etmediğine; ödevden teze tüm bilgileri görülecek ve her bir diplomaya da barkod verilecek.”

Ana muhalefet partilerinden Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay da konuya ilişkin şunları kaydetti:

“Sadece bu diplomayı verenler açısından değil, yozlaşma toplumun her düzeyine sirayet etmiş durumda. Yani müdür, müsteşar, milletvekili, eski bakan, üniversitelerden sorumlu kurum başkanı, bu bir kategori. İkinci kategori öğretmen, polis, asker aldığı diplomayı da devlete verip kademe derece ilerlemesi, makam-mevki maaş artışı. Şimdi bütün bunları biz gördük şu ana kadar. Toplumdan bağımsız bir şey değil bu. Çürüme, sadece siyasal bir çürüme değil. Toplumun bazı kesimleri de buna ortak olmuş durumda.”

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir