Kremlin: Yaptırımlar Rusya-Çin ilişkilerini etkileyemez

Kremlin Sözcüsü Peskov, ikincil yaptırım tehdidinin Rusya ile Çin arasındaki ilişkiler üzerinde olumsuz etkisi olsa da önemli ölçüde etkide bulunmadığını belirtti.

Kremlin: Yaptırımlar Rusya-Çin ilişkilerini etkileyemez

Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesi sonrası Rossiya 1 kanalında yayımlanan bir programa konuk olan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Batı’nın Rusya yaptırımlarının Moskova-Pekin ilişkileri üzerindeki etkisini değerlendirdi.

‘ARTIDA DEVAM EDİYORUZ’ 

Peskov, “Şüphesiz karmaşıklığı arttıran birçok etken var ve bu yaptırımların, ikincil yaptırım tehdidinin elbette olumsuz etkileri bulunuyor. Ancak yaptırımlar (ilişkileri) önemli ölçüde etkileyebilecek durumda değil, zira genel eğilim büyüme açısından hala ‘artı’ ile devam ediyor” diye konuştu.

‘BU HARİKA BİR ŞEY’ 

Rusya-Çin ikili ilişkilerinin gelişimini değerlendiren Peskov, ‘ikili ilişkilerin geliştirilmesinde, ticaret hacminde sıçramanın önemli olduğunu’ kaydederek, “Bu harika bir şey” diye ekledi.

‘AVRASYA EKONOMİK BİRLİĞİ YAPTIRIMLAR ALTINDA DA UMUTLARI DOĞRULUYOR’

Peskov, Avrasya Ekonomik Birliği ile ilgili yorumunda, “Yaptırımların bazı kaçınılmaz sonuçlarıyla bağlantılı olarak şu zor zamanlarda bile Avrasya Ekonomik Birliği, hala canlılığını ve oldukça olumlu ve ileriye dönük umutları doğruluyor” dedi

Kremlin Sözcüsü, ABD’nin ‘Rusya ve Orta Asya ülkelerinin ekonomilerini ayırma’ arzusuna, “Bu pek mümkün değil. Zira Rusya Federasyonu ile eski Sovyetler Birliği üye devletlerinin ekonomileri büyük ölçüde birbirine bağlı, hatta birbirini tamamlayan ve karşılıklı yarara dayalı ekonomilerdir” değerlendirmesini getirdi.

‘ŞİÖ BİRİLERİNE KARŞI DOST OLMAK İÇİN ÇALIŞMIYOR’

Şanghay İşbirliği Örgütü’nün (ŞİÖ) ‘birilerine karşı dost olmak’için değil, üye devletlerin yararına çalıştığını’ söyleyen Peskov, şöyle konuştu:

“Bu, birilerine karşı dost olmakla ilgili değil. Bu, daha yüksek bir takım idealler adına ve ŞİÖ’ne katılan ülkelerin halklarının yararı adına dost olmakla ilgilidir.”

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir