Litvanya’da üçlü İsveç zirvesi: Türkiye-İsveç-Nato mutabakata vardı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile Litvanya’daki NATO zirvesi öncesi bir araya geldi. Görüşme sonrası Stoltenberg, Erdoğan’ın İsveç’in üyelik sürecinin onaylanması için kararı Meclis’e götüreceğini açıkladı. İsveç’in ise Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize serbestisi dahil Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecine aktif destek vereceği bildirildi.

Litvanya’da üçlü İsveç zirvesi: Türkiye-İsveç-Nato mutabakata vardı

NATO Zirvesi, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenecek.

Zirvede Türkiye’yi temsil edecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Vilnius’a gitti.

12 Temmuz’da kadar sürecek zirve kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile bir araya geldi.

Görüşmelerin ardından NATO Genel Sekreteri Stoltenberg basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsveç’in NATO’ya üyeliğinin onaylanması için kararı Meclis’e götüreceğini söyleyen Stoltenberg, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsveç’in katılım protokolünü TBMM’ye en kısa sürede iletme ve TBMM ile onay için yakından çalışma konusunda mutabık kaldığını duyurmaktan memnuniyet duyuyorum.” dedi.

İsveç ve Türkiye’nin Madrid Zirvesi’nden beri Türkiye’nin meşru güvenlik endişelerini gidermek için çalıştığını ifade eden Stoltenberg, İsveç’in terörle mücadelesinin katılımdan sonra da devam edeceğini vurguladı.

Türkiye ile İsveç arasında ikili güvenlik mekanizması kurulacağını da belirten Stoltenberg, NATO tarihinde ilk kez Terörle Mücadele Özel Koordinatörü atanacağını açıkladı.

Stoltenberg, Türkiye ile İsveç arasında kurulması kararlaştırılan ikili güvenlik mekanizmasının yeni bir müzakere süreci değil, daha önce Madrid’de üzerinde uzlaşılan konuların uygulanması hakkında olduğunu söyledi.

Türkiye’nin dile getirdiği endişeler ile İsveç’in endişeleri konusunda bir uzlaşı oluştuğunu ifade eden Stoltenberg, ortak bir zemin bulduklarını ve bunun üzerinde ilerlediklerini dile getirdi.

Stoltenberg, “Bugün tarihi bir gün çünkü Türkiye’nin onay belgelerini TBMM’ye sunma ve TBMM ile onay için yakın çalışma taahhüdü var. Ayrıca tarihi bir gün çünkü İsveç de Türkiye ile yakın çalışarak terörle mücadeleyi artıracağına ilişkin açık taahhütte bulunmuştur. NATO olarak biz de terörle mücadelede daha fazla neler yapabileceğimizi açıkladık.” ifadesini kullandı.

Türkiye’deki sürece ilişkin takvim vermesinin mümkün olmadığını vurgulayan Stoltenberg, “Onay için ne kadar zamana ihtiyaçları olduğu egemen meclislere kalmış bir şeydir. Her meclisin kendi takvimi vardır.” dedi.

Türkiye ile İsveç arasındaki ikili güvenlik mekanizmasının yılda bir üst düzey toplantı yapacağını, terörün tüm tür ve tezahürleriyle mücadele edileceğini aktaran Stoltenberg, bunun İsveç tarafından teklif edildiğini bildirdi.

Stoltenberg, Terörle Mücadele Özel Koordinatörünün özellikle PKK ve FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadelede işlevi hakkındaki soruya da NATO’nun 11 Eylül’den sonra terörle mücadele özel bir konumu bulunduğunu söyledi.

Terörle mücadelenin NATO’nun savunma planlarının da parçası olduğuna işaret eden Stoltenberg, terör dışında Rusya’nın iki ana tehdit olarak konumlandırıldığını vurguladı. Stoltenberg, terörle mücadelenin NATO’nun yeni kuvvet yapısına da yansıdığını, DAEŞ gibi terör örgütleriyle, terörün tüm tezahür ve şekilleriyle mücadele edildiğini, Afrika ve Orta Doğu’daki ülkelerle işbirliği yapıldığını, özel koordinatörün tüm bu çabalarda koordinasyon görevi bulunacağını aktardı.

Stoltenberg, “Terörle Mücadele Özel Koordinatörü terörle mücadele çabalarımızı güçlendirecek. Bu Türkiye’nin isteğiydi. Bugünkü anlaşmanın bir parçası olarak özel koordinatör atayacağım için ben de mutluluk duyuyorum.” dedi.

İsveç’in bugün AB üyesi olarak Türkiye’nin AB katılım sürecinin canlandırılması, Gümrük Birliği’nin modernize edilmesi ve vize serbestisi çabalarını destekleyeceği taahhüdünde bulunduğunu belirten Stoltenberg, “Bu İsveç’in AB üyesi olarak Türkiye’nin AB’ye yakınlaşması için yapacağı bir şeydir. NATO’nun bu sürecin parçası olması mümkün değildir.” ifadesini kullandı.

ÜÇLÜ GÖRÜŞMESİ SONRASI YAZILI AÇIKLAMA

Türkiye, İsveç ve NATO’nun Vilnius’taki üçlü görüşmesi sonrası yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Vilnius’taki NATO Zirvesi’nde bir araya geldiği aktarıldı.

Son NATO Zirvesi’nden bu yana, Türkiye ve İsveç’in, Türkiye’nin meşru güvenlik endişelerini karşılamak için birlikte yakın çalıştığı kaydedilen açıklamada, bu sürecin bir parçası olarak, 2022’de mutabık kalınan Üçlü Muhtıra’da belirlenen bütün adımlar çerçevesinde İsveç’in, anayasasını tadil ettiği, yasalarını değiştirdiği, PKK’ya karşı terörle mücadelede işbirliğini kayda değer şekilde genişlettiği ve Türkiye’ye silah ihracatını yeniden başlattığı ifade edildi.

NATO TARİHİNDE İLK KEZ TERÖRLE MÜCADELE ÖZEL KOORDİNATÖRÜ POZİSYONU

Türkiye ve İsveç’in, hem 2022 Madrid NATO Zirvesi’nde kurulan Üçlü Daimi Ortak Mekanizma hem de bakan düzeyinde yılda bir kere bir araya gelecek ve uygun çalışma gruplarını tesis edecek yeni bir ikili Güvenlik Mekanizması çerçevesinde işbirliğine devam etme konusunda uzlaştığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Güvenlik Komitesi’nin ilk toplantısında İsveç, terörizmin tüm tür ve tezahürleriyle mücadelesinin temeli olarak Üçlü Muhtıra’nın 4. maddesi dahil tüm unsurlarının tam manasıyla uygulanmasına yönelik bir yol haritası sunacaktır. İsveç, YPG/PYD ve Türkiye’de FETÖ olarak tanımlanan örgüte destek vermeyeceğini yineler. Türkiye ve İsveç, terörle mücadele işbirliğinin, İsveç’in NATO’ya katılmasının sonrasında da devam edecek, uzun vadeli bir çaba olduğu konusunda hemfikirdirler.

Genel Sekreter Stoltenberg de NATO’nun tüm tür ve tezahürleriyle terörizmi kategorik şekilde kınadığını yeniden teyit etmiştir. NATO, tarihinde ilk kez Terörle Mücadele Özel Koordinatörü pozisyonunun tesis edilmesi de dahil, bu alandaki çalışmalarını kayda değer şekilde hızlandıracaktır. Müttefikler arasında savunma ticareti ve yatırımları konusunda herhangi bir kısıtlama, engel veya yaptırım olmaması gerektiği yönündeki ilkeye bağlıyız. Bu tür engellerin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışacağız.”

İKİLİ TİCARET VE YATIRIMLAR ARTIRILACAK

Türkiye ve İsveç’in, Türkiye-İsveç Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (JETCO) aracılığıyla ekonomik işbirliğini artırma konusunda da mutabık kaldığı aktarılan açıklamada, Türkiye ve İsveç’in, ikili ticaret ve yatırımları artırmaya yönelik fırsatları maksimize etmenin yollarını arayacağı belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi:

“İsveç, Türkiye’nin, Türkiye-AB Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize serbesti dahil AB’ye üyelik sürecinin yeniden canlandırılması konusundaki çabalara aktif destek verecektir. Bu temel üzerinde ve Avrupa-Atlantik bölgesinin caydırıcılık ve savunma gereklilikleri bağlamında, Türkiye, İsveç’in Katılım Protokollerini TBMM’ye sevk edecek ve onaylanması sağlamak için Meclis ile yakın işbirliği içinde olacaktır.”

İSVEÇ BAŞBAKANI: NATO ÜYELİĞİNE DOĞRU BÜYÜK BİR ADIM ATIYORUZ

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Türkiye’nin kararı sonrası yaptığı açıklamada, “Türkiye ve Finlandiya ile olan 3’lü mutabakatın tüm bölümlerini yerine getirmeye devam etme sözü veriyoruz. Bu İsveç için iyi bir gün, NATO üyeliğine doğru büyük bir adım atıyoruz.” dedi.

BIDEN: MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ

ABD Başkanı Joe Biden, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, İsveç’in NATO’ya katılım protokolünü onaylamak üzere TBMM’ye iletme taahhüdü dahil Türkiye, İsveç ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafından yayımlanan açıklamayı memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

“Avrupa-Atlantik bölgesinde savunma ve caydırıcılığı geliştirmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye ile birlikte çalışmaya hazırım.” ifadesini kullanan Biden, İsveç’i NATO’nun 32. müttefiki olarak karşılamayı sabırsızlıkla beklediğini kaydetti.

Biden, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’e de kararlı desteği için teşekkür etti.

ERDOĞAN BİDEN İLE GÖRÜŞECEK

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve kapsamında ABD Başkanı Biden ile bugün saat 18.00’de görüşecek.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir