Lokanta ve kafelerde KDV’ye zam geliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yiyecek ve içecek hizmeti sunan yerlerde KDV oranını artırmaya hazırlanıyor. Buna göre işletmelerde yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 10’a çıkacak. Alkollü işletmelerde ise KDV yüzde 18’den yüzde 20’ye yükselecek.

Lokanta ve kafelerde KDV’ye zam geliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın lokanta ve kafelerde vergi artışına ilişkin tebliği yayınlandı.

Gelir İdaresi Başkanlığınca yayınlanan tebliğ taslağına göre yiyecek ve içecek sunulan yerlerde KDV oranını düzenleyen maddede değişikliğe gidildi.

Karara göre yiyecek ve içecek satılan yerlerde yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV oranı da yüzde 20’ye çıkartılacak.

Tebliğ taslağına ilişkin görüşler toplanacak. Son halinin Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından resmen uygulamaya girecek.

ALKOLE YÜZDE 20 KDV UYGULANACAK

Kahvehane, kafeterya, pastane, hazır yemek şirketleri, büfe dahil lokantalarda KDV oranı yüzde 8’den yüzde 10’a çıkacak.

Bu işletmelerde alkollü içecekler için uygulanan yüzde 18 KDV oranı yüzde 20’ye çıkartılacak.

Alkollü hizmet veren işletmelerde KDV oranı yüzde 20’ye yükselecek

GİB, ÖRNEKLERLE AÇIKLADI

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayınladığı taslak metinde konuya ilişkin örneklere de yer verildi:

Örnek 1: (K) Kahvecisi, kendi hazırladığı kahvelerin yanında (T) işletmesinden temin ettiği keklerin de satışını yapmaktadır. Self-servis olarak hizmet veren işletmeye gelen müşteri sipariş ettiği kahvenin yanında ıslak kek satın almış ve işletmeye ait alanda oturmak yerine siparişlerinin paketlenmesini istemiştir. Ayrıca 100 gr Türk kahvesi çektirmiştir. Kafeterya ruhsatına sahip olan (K)’nın yaptığı bu satışların tamamında %10 oranında KDV hesaplanacaktır. Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gelal gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışlar da aynı mahiyettedir.

Örnek 2: (A) Pastanesi, telefonla verilen sipariş üzerine imalathanesinde 8 kişilik doğum günü pastası hazırlamıştır. Müşteri pastanın ev adresine gönderilmesi yerine iş çıkışı pastaneye gelerek pastayı alacağını bildirmiştir. İş çıkışında sipariş pastanın yanında 1 kg kuru pasta ve 2 şişe limonata satın almıştır. Pastane işletme ruhsatına sahip (A)’nın sipariş suretiyle hazırladığı pasta ve yanındaki gıda satışlarında %10 oranında KDV hesaplanacaktır.

Örnek 3: Sahilde faaliyet gösteren (B) Büfe İşletmesi, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri açma ve çalışma ruhsatı bulunmadığı halde büfesinin önüne yerleştirdiği masa ve taburelerde oturan müşterileri ile sahilde bulunan şezlonglarda denize girenlere tost, çay ve meşrubat satışı yapmaktadır. (B) Büfe İşletmesi, fiilen yiyecek ve içecek hizmetleri sunduğundan büfede hazırladığı tost ve çayın yanında dışarıdan hazır temin ettiği gıda maddelerinin satışında %10 oranında KDV hesaplayacaktır.”

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir