Macaristan’da ‘Bursa’ rüzgârı

2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa, Macaristan’da her yıl ‘Ataları Anma Günü’ sloganıyla düzenlenen Hun-Türk Büyük Kurultayı öncesinde ‘Budapeşte Bursa Kültür Günü’ programını düzenleyerek, şehrin sahip olduğu zenginlikleri Avrupa’da tanıttı. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, etkinlikte yaptığı konuşmada, “Gönül coğrafyamızdan tüm kardeşlerimizi Bursa’mızda ağırlamak isteriz” dedi.

Macaristan’da ‘Bursa’ rüzgârı

TÜRKSOY tarafından 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Bursa, başta Avrupa olmak üzere dünyanın dört bir yanında tüm değerleriyle tanıtılıyor. 11-14 Ağustos tarihleri arasında Macaristan’ın tarihi Bugaç Yaylası’nda düzenlenen ‘Hun- Türk Büyük Kurultayı’na katılım sağlayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, büyük buluşma öncesinde, Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye Büyükelçiliğinin destekleriyle ‘Budapeşte Bursa Günleri’ programı düzenledi. Programa; Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yanı sıra TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali, Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Abdullah Kutalmış Yalçın, Türk Devletler Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ömer Kocaman, Emekli Büyükelçi Düsen Kaseinov, Türk Devletleri Teşkilatı Macaristan Temsilcilik Ofisi İcra Direktörü Büyükelçi Janos Hovari ve Türk Dünyası ülkelerinin Budapeşte büyükelçiliklerinin temsilcileri katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Türkiye’nin en güzel şehirlerinden olan Bursa ile Macaristan’ın başkenti Budapeşte’yi bir araya getiren organizasyonun hayırlı olmasını diledi. 634 yıl dünyaya yön veren büyük cihan devleti Osmanlı’nın ilk başkenti Bursa’dan selam getirdiklerini söyleyen Başkan Alinur Aktaş, onur konuğu olarak davet edildikleri ‘Hun-Türk Büyük Kurultayı’na katılmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Daima tarihe yön veren bir şehir olan Bursa’nın 8500 yıllık yerleşimi ve 2500 yıllık şehircilik birikimiyle önemli konularda ilklerin yaşandığı bölge olduğunu ifade eden Başkan Alinur Aktaş, “Tarih şehri Bursa; Bitinya, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapmıştır. Farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan ve zengin bir kültüre ev sahipliği yapan Bursa, ekonomik ve sosyal dokusunun yanı sıra doğal güzellikleri, şifalı suları, yaz ve kış turizm imkânları gibi zenginliklerle harmanlanmış, çok özel şehirdir. 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti olan Bursa’yı ayrıcalıklı etkinliklerle dünya vitrinine çıkarmanın gayreti içindeyiz. Türkiye’de ilk ‘Avrupa kenti’ unvanını alan Bursa, keşfedilecek birçok değeri bünyesinde barındırmaktadır. Gönül coğrafyamızın farklı köşelerinden gelen kardeşlerimize de yüzyıllardır ev sahipliği yapmaktadır. Asya ve Avrupa uygarlıkları arasında köprü konumundadır” dedi.

Şehrin sahip olduğu zenginlikleri programda tek tek anlatan Başkan Aktaş, dünyaca ünlü Bursa İpeği’nin yanı sıra her biri bir sanat eseri olan ipek halı ve kumaşlarla Bursa halk müziğini de tanıtacaklarını dile getirdi. Gönüller arasına sınır çizilemeyeceğini söyleyen Başkan Aktaş, yürekleri bir olanlar için mesafelerin anlam taşımadığını vurguladı. Kardeşlik kavramının en kıymetli hazine olduğunu ifade eden Başkan Aktaş, “Kültürel birlikteliğimizi sürdürmek, birbirimizi daha iyi anlamak ve halklar arasındaki ilişkileri her daim diri tutmak, fiziki birçok eserden daha önemli ve geleceğe yapılacak en kıymetli yatırım olacaktır. Bursa’nın Türk Dünyası Kültür Başkenti ilanının ardından yurt içi ve yurt dışında birçok organizasyon ile etkinlik düzenledik. Bursa, birçok organizasyon ile dünyada önemli bir tanıtım başarısı yakaladı. Türk Devletleri Ombudsmanlar Birliği, Osmanlı payitahtı Bursa’da kuruldu. 5. Türk Dünyası Ata Sporları Şenliği’ni de birlikteliğimizden aldığımız güçle gerçekleştirdik. 2. Korkut Ata Film Festivali, Dünya Göçebe Oyunları da Bursa’mızda gerçekleştirilecek. Hedefimiz, ülkemizin ve şehrimizin Türk dünyası ile olan bağlarını güçlendirmektir. Bu tür buluşmaların kültürel, sanatsal ve ekonomik anlamda birçok fırsata kapı açacağına inanıyorum. Gönül coğrafyamızdan tüm kardeşlerimizi 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa’mızda ağırlamak isteriz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi Orkestrası ve Karagöz Halk Dansları ekipleri tarafından mini konser verildi. Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa ve İznik 4. Dünya Göçebe Oyunları’nın tanıtım filmlerini izleyen konuklar, daha sonra şehrin tarihi ve kültürel zenginliklerini gösteren fotoğraf sergisi ile geleneksel el sanatları atölyelerini gezdi. Bursa yöresi tatlı ve yiyeceklerinin de ikram edildiği programda, halk dansları gösterisi sergilendi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir