Devlet güvencesinde altın ve gümüş paranın ilk basıldığı yer olarak bilinen Salihli ilçesinin Sart Mahallesi’ndeki Lidya Krallığı’nın başkenti Sardes Antik Kenti’nde, 159 yıl önce başlayan kazı çalışmaları sürüyor.
5 bin yılı aşkın bir süredir çeşitli yerleşimlere sahne olan ve çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan antik kentteki kazılarda, Lidya, Pers, Helenistik, Roma, Bizans ve diğer kültürlerden çok sayıda yapı ve eser ortaya çıkarıldı.
‘FAY HATTI ANTİK KENTİN MERKEZİNDEN GEÇİYOR’
M.S. 17 yılında gerçekleşen depremin ardından Roma İmparatorluğu’nun desteğiyle şehri tekrar inşa ettiklerini, M.S. 7’nci yüzyılda gerçekleşen depremde ise şehrin terk edildiğini belirten Prof. Dr. Cahill, ana fay hattının Sardes kentinin tam merkezinden geçtiğini söyledi. Prof. Dr. Cahill, “Kazılarda deprem kalıntıları ortaya çıktı. Yerde ve duvarlarda büyük bir çatlak var. Yarıklar 20 santim. Çok sayıda jeofizik mühendisi burada inceleme yaptı ve ana fay hattını buldu. Fay hattı 50 metre yer altında ve Sardes kentinin tam merkezinden geçiyor. Sardes güzel, verimli bir araziye kurulmuş fakat konumu itibarıyla tehlikeli bir yerde. M.S. 17 yılında yaşanan depremde tüm şehir yıkılmış. Roma İmparatorluğu desteğiyle yeni bir şehir inşa edilmiş ancak M.S. 7’nci yüzyılda gerçekleşen depremde ise şehre dokunmamışlar, yapmaktan vazgeçmişler. Bu depremden sonra şehri olduğu gibi bırakmışlar ve şehri terk etmişler” diye konuştu.
YORUMLAR