Mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır atasözünün anlamı nedir?

Toplumumuzda büyüklere hürmet çok önemlidir. Büyüklerin edindikleri tecrübeler, onların söylediği sözler ve öğütler gelecek nesillere ışık tutar. Büyüklerin söylediği ders niteliğindeki sözlerin bazıları ise, atasözlerini oluşturur. Çok kıymetli ve ders niteliği taşıyan atasözleri ise nesilden nesle aktarılır.

Mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır atasözünün anlamı nedir?

Büyüklerimizden bize miras kalan atasözleri, çok önemli öğütler ve bilgiler içerir. Büyüklerimizin tecrübe ederek yaşadıklarından etkilenerek söyledikleri bazı atasözleri ders niteliği taşır. Günlük hayatımızda en çok kullandığımız atasözleri arasında yer alan “Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır” sözünün anlamı çok araştırılıyor.

Bu atasözünün anlamı ise, Mart ayında yaşanan sıcaklıklara aldanmamak gerektiği ve tam yakacak malzeme bittiği zaman soğukların yeniden bastırabileceğini anlatır. Bu nedenle insanların her an soğuklara karşı hazırlıklı olması gerekir. Yakacağın bittiği Mart ayında güneşli havaya güvenip soğuklara hazırlıksız yakalanan kişiler zor durumda kalabilir.

Genellikle Mart ayında yakacak malzemeler tükenir ve insanlar soğukların gelmesi ile yakacak bulmakta zorlanır. Bunun sonucunda eğer soğuklara hazırlıksız yakalanılırsa kazma kürek yakmak gerekebilir. Bu ders niteliğindeki söz, Mart ayında yaşanabilecek şiddetli soğuklara karşı her zaman hazırlıklı olmak gerektiğini yoksa kazma ve kürek gibi malzemeleri yakmak zorunda kalınabileceğini ifade eder. Örneğin; Bugün hava sıcak diye aldanma, Mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir