Meclis EYT tartışmalarıyla tatile girdi

İktidarın getirdiği son torba teklifi yasalaştırarak tatile giren Meclis’in son oturumunda da gündem EYT’ydi. Torba yasada asıl olması gerekenin EYT olduğunu belirten muhalefet milletvekillerinden sert açıklamalar geldi.

Meclis EYT tartışmalarıyla tatile girdi

Meclis Genel Kurulu, torba teklifi yasalaştırarak tatile girerken son oturumda da EYT sorunu sık sık dile getirildi.

Meclis’te kürsüye çıkan CHP ve İYİ Parti milletvekilleri EYT’lilerin çözüm beklentisini aktardı.

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, birden fazla maaş alan bürokratları gündeme getirerek, şunları söyledi:

“… Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanının 3 farklı yerden aldığı maaş 84 bin 702 liradır yani asgari ücretin tam 30 katıdır. Üstelik, asgari ücretten yüzde 15 vergi alınırken AKP’nin yandaşlarının aldıkları ikinci maaşlardan vergi alınmamaktadır; bu ayıptır, günahtır.

Bu kürsüden defalarca kez EYT‘lilerin sorunlarını dile getirdik. Sayın Cumhurbaşkanı da ‘Erken emekli olacak, gidecek başka bir işte çalışmaya devam edecek yani çift dikiş, böyle bir şey olmaz.’ ifadelerini kullanmıştı. EYT’lilerin alın teriyle çalışarak alacağı üç kuruşa çift dikiş muamelesi yapıp, saraya yerleştirdikleri bürokratlara üç beş maaş verenler milletimizin vicdanında affedilmeyecektir. Elinizi vicdanınıza koyun, soruyorum size: 2 bin lira maaş alan bir işçinin emekli olup da alacağı bin lirayla geçinemediği için çalışmak zorunda kalması mı çift dikiş yoksa iktidarın seçtiği isimlerin kamu kurumlarından çalışmadan aldıkları asgari ücretin 20–30 katı maaş mı çift dikiş?”

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker de EYT konusunda şöyle konuştu:

Emeklilikte yaşa takılanlara kanun çıkartalım dedik, yok saydınız. 3600 ek göstergeyi, gelin, hep birlikte çıkartalım dedik, onu da yok saydınız. Meclisin kabul ettiği İstanbul Sözleşmesi’ni bile tek imzayla kaldırdılar, siz sesinizi çıkartmadınız. Meclis üzerine düşeni yapsın, halkın sorunlarıyla ilgilensin, sarayın OHAL’leri için burayı toplamayın.”

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal da şunları söyledi:

“… iktidar bu kadar torba yasa getirdi. Şimdi sizlere öneriyorum: Gelin, bayramdan önce son torba yasanızı da bir daha getirin. ‘Bu torbada; gençlerimizin yurt sorununun çözümü olsun, atanamayan öğretmenlerimizin ataması olsun, polise, hemşireye, öğretmene, memura söz verdiğiniz 3600 ek gösterge olsun, EYT’liler emekli olsun, KYK’lılar icradan kurtulsun. Bu torbada; mağdur ettiğiniz, beraat etmiş KHK’lıların hakları olsun, üniversiteden kovduğunuz akademisyenler geri gelsin. Bu torbada kayyumlar olmasın, bu torbada gazeteciler özgür olsun, bu torbada çifte maaş olmasın, bu torbada mülakatla işe yerleştirme olmasın, liyakat olsun.’ desek de siz yine sizin düşüncenizi uygulayacaksınız ama biz de diyoruz ki: Allah büyük.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir