Meclis kürsüsünden EYT’lilere seslendi

İktidarın pandemi dönemindeki uygulamalarını eleştiren CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, makam araçlarının binlerce emeklinin maaşlarına denk olduğunu savunarak, emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) bir çağrıda bulundu.

Meclis kürsüsünden EYT’lilere seslendi

” … Hazineden buharlaşan 128 milyar doların hesabını vermekten kaçıp sadece 5’li çeteye pandemide milyarlar akıtan bir iktidar var. Dört beş maaşı cebe indiren, sadece bindiği makam araçları binlerce emeklinin maaşına denk olan bir iktidar var. ‘Emekli maaşlarını ödedik.’ diye övünen, ‘Artık refahı paylaşma aşamasına geçtik, Türkiye’de yoksulluk sorun olmaktan çıktı.’ diyen bir iktidar var.

(…)

Türkiye maalesef Meksika’dan sonra en az yardım yapan ikinci ülke. Bu gurur AKP iktidarınındır. Bir yandan Ay’a çıkma hayali pazarlarken bir yandan patates dağıtmakla övüneceğinize öncelikle bu tablodan ders çıkartın.

(…)

Ramazan pidesi 4 lira, ücretsiz izne çıkanlara günlük 3 lira zam. Bir tarafta saray ve mahiyetine sefahat, bir yanda tüm ülkede sefalet. Halk usandı ama saray utanmadı. Bir yanda pazar artıklarını toplayarak geçinmeye çalışan halk, bir yanda da 17 milyonluk makam araçlarına binenler.

(…)

İktidarın gözü işçinin rapor parasında, 11’inci maddeyle iş göremezlik ödeneği yüzde 25 düşürülüyor. Gerekçe ise inandırıcılıktan çok uzak. SGK diyor ki: Yüksek iş göremezlik alsın diye işveren işçinin sigortasını yüksekte yatırıyormuş. Ya, arkadaşlar, buna kim inanır? Hiçbir işverenin böylesine bir uygulamaya girişmesi mümkün değildir.  ( … ) pandemi sürecinde günde ortalama 500 işçi kod 29’la işten çıkarıldı, ‘Kod 29 zulmü.’ diyor buna işçiler. Neden biliyor musunuz? Kod 29, işverene hiçbir yük getirmiyor, tazminat ödeme yükümlüğünden kurtarıyor. İlla bir şeyin peşine düşecekseniz kod 29’u kötüye kullanan patronların peşine düşün.

(…)

Bu kürsüden iktidarın büyük lütfuyla günlük 47 lira nakdî ücret desteğine 3 lira eklenen ücretsiz izindeki işçilere, mart sonunda kısa çalışma ödeneği kesilip 1.500 lira nakdî ücret desteğine mahkûm edilen işçilere, pandemiye işsiz giren ya da öncesinde kayıtsız çalışan, şimdi ise açlıkla sınanan milyonlara, kod 29 zulmüyle pandeminin ortasında işsiz bırakılanlara, kendisi maskesini yamuk taktı diye ceza yiyip televizyonlarda lebalep kongrelerini izleyen, kahrolan insanlara, aşı bekleyenlere, emeklilikte yaşa takılanlara sesleniyorum: Biliyoruz gecenin en karanlık anı şafağa en yakın andır, şafak ülkeyi yönetenlerin yoksulluktan nemalandığı değil, yoksulluğu yok etmek için canla başla çalıştığı ülkedir, şafak, hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği bir ülkedir, şafak AKP iktidarının sandığa gömüldüğü gündür, yakındır.”

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir