Meclis’te Cargill tartışması! Selçuk Türkoğlu: Haydi samimiyetinizi görelim

Bursa’nın Orhangazi ilçesindeki Amerikan Cargill şirketine ait mısır işleme fabrikası, TBMM Genel Kurulu’nda İYİ Parti Bursa milletvekili Selçuk Türkoğlu tarafından gündeme getirildi. Türkoğlu, Cargill’in ruhsatsız olarak faaliyetine devam ettiğini vurgulayarak, “Orhangazi Belediyesi’ne imar değişikli planı hazırlatıp Cargill’i yeniden ruhsatlandırabilmak için Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdiniz. Coca Cola’yı, Fanta’yı, Nescafe’yi protesto etmek kolay. Asıl protestoyu Cargill’e yeni ruhsat için hazırlanan plan değişikliğini oy birliğiyle protesto ederek yapın ve o değişiklik talebini yeniden Orhangazi Belediyesi’ne gönderin de görelim.” ifadelerini kullandı.

Meclis’te Cargill tartışması! Selçuk Türkoğlu: Haydi samimiyetinizi görelim

Bursa‘nın Orhangazi ilçesinde birinci sınıf tarım arazisine kurulan Cargill tesisleriyle ilgili 27 yıldır devam eden dava süreci ve alınan kararların uygulanmasıyla ilgili süreç, İYİ Parti Bursa milletvekili Selçuk Türkoğlu tarafından Meclis’te gündeme getirildi.

Selçuk Türkoğlu’nun Meclis Genel Kurulu’ndaki konuşmasından satır başları şöyle:

“Bugün sizlere Türkiye Cumhuriyeti devletine tam 27 yıldır meydan okuyan, Bursa Orhangazi’de kurulu bir uluslararası firmadan söz edeceğim. Orhangazi ilçesinde birinci sınıf tarım arazisine; adeta memleketin tüm dinamiklerinin, meslek odalarının, STK’ların, çevre kuruluşlarının itirazlarına rağmen faaliyetine pervasızca devam eden şirketin adı Cargill.

‘HAKKINDA AÇILAN BÜTÜN DAVALARI KAYBETTİ BU FİRMA’

Biliyor musunuz ki, hakkında açılan bütün davaları kaybetti bu firma. Şubat 2023’ten beridir de ruhsatsız olarak faaliyetine devam ediyor. Mangalda kül bırakmayanlar, ‘Ey Beyaz Saray’ diyenler iş Amerika ve o patentli firma olunca, bu sözlerin yerinde yeller esiyor. ‘İsrail’in Gazze katliamın arkasında ABD yok mu?’ sözü Sayın Cumhurbaşkanına ait. Haydi, tam sırası değil mi? Kapatsanıza Amerikan firmasını, vursanıza kapısına paslı kilidi, nerede sizde o yürek?. Tam tersine şimdilerde Orhangazi Belediyesi’ne imar değişikli planı hazırlatıp Cargill’i yeniden ruhsatlandırabilmak için Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdiniz. Coca Cola’yı, Fanta’yı, Nescafe’yi protesto etmek kolay. Asıl protestoyu Cargill’e yeni ruhsat için hazırlanan plan değişikliğini oy birliğiyle protesto ederek yapın ve o değişiklik talebini yeniden Orhangazi Belediyesi’ne gönderin de görelim.

‘İZNİK GÖLÜ NEDEN KURUMAYA YÜZ TUTTU ŞİMDİ ANLADINIZ MI?’

27 yıllık bu mücadelenin en büüyk nedeni neydi biliyor musunuz? Devlet Su İşleri verilerine göre Cargill, yılda tam 1 milyon 458 bin metreküp su kullanıyor ve bu suyu da 120 ile 155 metre derinlikten, yani yer altından çekiyor. İşte o yer altı suları İznik Gölü’nü besliyordu. Güzelim İznik Gölü neden kurumaya yüz tuttu şimdi anladınız mı?

‘CARGILL SINAVI ÖNÜNÜZDE DURUYOR, SAMİMİYETİNİZİ GÖRELİM’

Efendim, Orhangazi Belediyesi Meclis üyesi, sırf Cargill’in çıkarlarına hizmet etmek için plan değişikliği yaptı. 16.10.23 tarih 50 sayılı Meclis kararıyla ile de Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdi. Samimiyetinizi şimdi test edeceğiz. Cargill sınavı önünüzde duruyor, samimiyetinizi görelim”

ARAŞTIRMA ÖNERGESİ REDDEDİLDİ

Türkoğlu’nun Cargill’in zararlarının araştırıması için verdiği önerge reddedildi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir